Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Felújítják Nyergesújfalu művelődési központját

Teljeskörűen felújítják Nyergesújfalu művelődési központját, az 1943-ban emelt épület újjáépítése csaknem kétmilliárd forintból valósul meg.

Fekete Márton, a nyergesújfalui önkormányzat településfejlesztési osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: az 1900 négyzetméteres ház a pincétől a padlásig megújul, többi között korszerű technikát és mobil széksorokat helyeznek el a színházteremben.

Az épületben a település felnőtt- és gyermekkönyvtára, kiállítóterem, zene- és próbaterem, valamint klubterem kap helyet. A beruházás során liftet építenek be, valamint kialakítják a szükséges parkolókat és rendezik a ház környezetét – ismertette az osztályvezető.

Mihelik Magdolnától, Nyergesújfalu polgármesterétől megtudtuk, hogy 2022 tavaszán kezdődött meg az épület állagmegóvása és felújítása. A beruházást bontási munkálatokkal kezdték, eltávolították a nyílászárókat, a padlót, a falburkolatokat, a régi szellőzőrendszert és a hőközpontot, valamint elvégezték az azbesztmentesítést. Jelenleg az új ablak és ajtó nyílások kialakítása, a belső struktúra átalakítása és a szerkezetépítés zajlik, valamint alakul a színpad és a nézőtér is, ami a korábbi lejtős kialakításhoz képest sík lesz, helyet adva majd későbbiekben egy mobil, kihúzható széksornak. Mindemellett folyamatban van a felvonó alapozása és aknájának kialakítása, a falszigetelések előkészítése, amely miatt az épület jelentős része körbe van ásva. Elindulnak a villanyszerelési és gépészeti alapszerelési munkák, a külső közművek csatlakozási munkái és a színházterem épületrészének külső vakolása. Az épület keleti oldalán, az alagsor szintjén egy zártudvar jellegű teret alakítanak ki. A beruházás várhatóan 2023 év végére fejeződhet be.

A nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Házat és Könyvtárat 1943-ban építették az egykori Viscosa gyár munkásainak művelődésére. A szakszervezet tartotta fenn. Különleges megoldása az íves alaprajz, így a ház a Duna felé domborodó árkádos homlokzattal áll egy park közepén. A kultúrházi szárnyat 1963-ban moziteremmel egészítették ki. Az intézmény fénykorát a 70-es években élte, majd 2011-ben állagromlás és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt bezárták, később a tetőt felújították. A szerkezetileg jó állapotban megmaradt épületet várhatóan 2023 októberében adják át.

Jelenlegi állapot:

Forrás: MTI / Dorogi-medence
Látványtervek: epiteszforum.hu
További fotók: adymuvek.com