Kategóriák: Hírek

Búcsúzik a világ II. Erzsébet királynőtől

Szeptember 8-án, csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, aki a leghosszabb ideig volt a brit trónon. A világ vezető politikusai már csütörtökön este részvétüket nyilvánították és rendkívüli személyiségként méltatták.

A Buckingham-palota közleménye szerint a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly Fülöp Artúr György a brit uralkodó, aki III. Károly néven lép trónra. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. Egyébként az ilyen esetekben összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) várhatóan péntek délelőtt ül össze, és formálisan is királlyá nyilvánítja az új brit uralkodót.

II. Erzsébet brit királynő kedden még megbízta a kormányalakítással az új brit miniszterelnököt, csütörtökre azonban már annyira megromlott az egészségügyi állapota, hogy a Buckingham-palota közleményben jelentette be: a brit uralkodót orvosi felügyelet alá helyezték, mert orvosai aggódnak az egészsége miatt.

II. Erzsébet királynőtől a protokoll szerint várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor-kastélyban, ahol néhai édesapja és férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A vezető politikusok így búcsúztak a királynőtől:

„A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk! Mély megrendüléssel értesültem II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétemet fejezem ki a királyi család tagjainak. Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban. Emlékét szívünkben megőrizzük!” – Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

„Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején” – Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, orosz államfő.

„Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét” – Emmanuel Macron, francia elnök.

 „Őfelsége II. Erzsébet királynő sok generációnak adott ösztönzést. Uralkodása és a nép szolgálata maradandó örökség lesz” – Andrej Plenkovic, horvát kormányfő.

Borítókép: Chris Jackson / POOL / AFP

Megosztás