Mozgalmas nyarat tudhatnak maguk mögött a tűzszerészek

A nyáron több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket, köztük Esztergomba és Nyergesújfalura is.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede szeptember 6-án, a Facebook-oldalán közölte, hogy a legintenzívebb hónapnak augusztus bizonyult, hiszen több mint 170 intézkedést igénylő esethez indultak útnak a tűzszerész járőrök, hogy kezeljék az előkerült, jellemzően második világháborús robbanóeszközöket. Ebből 52 bejelentés azonnali reagálást igényelt. Az előtalálások megnövekedett számához az elhúzódó aszály következtében a folyókon és állóvizekben kialakult szokatlanul alacsony vízállása is hozzájárult.

Bejegyzésükben ismertettek néhány augusztusi esetet is, köztük egy esztergomit és egy nyergesújfaluit. Például Veszprémben egy 500 kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak a katonák, a fővárosban egy építkezés során került elő egy 203 milliméteres szovjet gyártmányú rombológránát, Szombathelyen pedig 150 darab 82 mm-es szovjet aknavetőgránátot találtak.

Esztergomból is érkezett rendőrségi bejelentés, amely szerint a Mária Valéria hídtól mintegy 100 méterre a Duna medrében feltételezett robbanóeszközt találtak. A katonák néhány órán belül a helyszínre érkeztek és megállapították, hogy egy második világháborús eredetű, 76 mm-es szovjet repeszromboló lőszer került elő, amelyet elszállítottak a helyszínről.

Az esztergomi tűzszerészmentesítést követően Nyergesújfaluban újabb két világháborús robbanóeszközt kezeltek a katonák: két darab 7,5 cm-es német páncéltörő gránát került elő, ugyancsak a Duna medréből, egymástól néhány száz méter távolságban. Elszállították és az arra kijelölt robbantási területen meg is semmisítették a veszélyes világháborús eszközöket a tűzszerészek.

Fotók: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred / Esztergomi Polgárőrség
Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Megosztás