Kétszer is eladta a horgásztelket, pedig nem is volt az övé

Közel két év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki kétszer is eladta a nyergesújfalui horgásztelek bérleti jogát, holott nem is volt az övé. A tévedésbe ejtett sértetteknek milliós károkat okozott.

A bíróság megállapította, hogy egy nyergesújfalui horgásztelek használója 2017 őszén megengedte a vádlottnak, hogy a kerten álló hétvégi házban lakjon, a vádlottnak azonban a telek és az épület felett semmilyen rendelkezési joga nem volt.

A sértett a nyergesújfalui tavak környékén telket szeretett volna vásárolni, ismerősökön keresztül került kapcsolatba a vádlottal, aki 2019. május 25-én megmutatta a telket sértettnek. Ekkor a vádlott valótlanul azt állította, hogy ő a kert tulajdonosa, és megállapodtak abban, hogy 2.500.000 forintért eladja a telket sértettnek. A sértett a helyszínen átadott a vádlottnak 600.000 forint foglalót, amelyről átvételi elismervényt készítettek. A vádlott azért, hogy a kert feletti rendelkezési jogával kapcsolatban továbbra is tévedésben tartsa a sértettet, 2019. június 5-én internetes alkalmazáson keresztül „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot küldött át a sértettnek.

A tévedésben lévő sértett és a vádlott megállapodtak abban, hogy a sértett a vételár fennmaradó részét 2019 augusztusában fizeti meg a vádlottnak. A vádlott ezt követően több alkalommal is pénzt kért a sértettől, aki 2019. június 2-án 800 eurót, majd későbbi időpontokban egyszer 200.000 forintot, egyszer 55.000 forintot, újabb 300 eurót, végül 30.000 forintot juttatott a vádlottnak.

A vádlott 2019. augusztus 10-én a telek után szintén érdeklődő másik házaspárnak is megmutatta a kertet, és azt állította, hogy több érdeklődő is van a telekre. A vádlott megegyezett a sértettekkel abban, hogy a kerten álló épületet eladja, valamint a bérleti jogviszonyát 1.800.000 forint ellenében átadja nekik. A vádlott azért, hogy a kert feletti rendelkezési jogával kapcsolatban megtévessze a sértetteket, ezúttal is a „Kerthasználati bérleti jogviszony átadása” elnevezésű, hamis és valótlan tartalmú okiratot használta fel oly módon, hogy azt megmutatta a sértetteknek. A tévedésben lévő sértettek ezen a napon 100.000 forintot adtak át foglalóként a vádlottnak.

Ezt követően a kert jogos használója 2019. augusztus 11-én a vádlottat távozásra szólította fel, a vádlott holmiját a nyaralóból kirakta, és közölte vele, hogy oda nem mehet vissza. A vádlott ennek ellenére tovább folytatta a sértettekkel megkezdett ügyletet, továbbra is az ingatlan bérlőjeként fellépve, a sértetteket továbbra is tévedésben tartva 2019. augusztus 12-én Dorogon 1.400.000 forintot, majd ezt követően két részletben pedig további 300.000 forintot vett át a házaspártól.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján, az Esztergomi Járásbíróság a 2022. augusztus 16-ai ülésén az elkövetőt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 115.000 forint összegű vagyonelkobzásra ítélte, valamint a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek részére okozott kárt, így 1.241.878 Ft-ot, illetve 1.800.000 Ft-ot fizessen meg a magánfeleknek.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék