Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Kinyitottak a pincék, mi pedig lementünk

A hétvégén két bortúrát is szerveztek térségünkben, az egyik a Völgyválasz volt Nyergesújfaluban, a másik pedig a Garammenti Nyitott Pincék Garamkövesden.

Pénteken a nyergesújfalui rendezvényre látogattunk ki, korán érkeztünk ezért túl sokan még nem voltak. Először Kozma Zoltánnál telepedtünk le, megmutatta a pincéjét, a hordókat és természetesen egy kis olaszrizlinget is kaptunk a poharunkba. „Én már túl vagyok egy pincén, az előző helyen azt mondták én voltam az első kóstoló” – jegyezte meg a beszélgetés közben Menyhárt Csaba pedagógus, helytörténész, zenész. A beszélgetés mellett egy kis zsíroskenyérrel is megkínáltak, majd robogtunk tovább a második pincéhez.

Az egyik borász ismerteti az általa használt szőlőfajtákat

Haraszti Péter pincéjénél még Polhammer Lászlóval is találkoztunk, aki a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere. „Ez a sárgamuskotály nagyon jó. – Szerintem meg a Sauvignon Blanc.” – értekezett két vendég mellettünk, miközben mi is a borokról beszélgettünk. A következő pincénél a borok mellett még egy kis diópálinkával is megkínáltak minket.

Polhammer László nagymestertől sokat lehet tanulni

A borút mellett egy nagy- és egy kisszínpadot is felállítottak Nyergesújfaluban, itt jobbnál-jobb előadások és koncertek várták az érdeklődőket. Elsőként Badár Sándor szerepelt, majd a New Level Empire zenéjére, illetve a Wellhellora tombolhattak a fiatalok.

Népszerű volt a New Level Empire

Szombaton a felvidéki Garamkövesre látogattunk ki. Miután megszereztük a poharat, a kuponokat és az itinert, először Geönczeöl Attila pincéjéhez járultunk, majd Stugel Miklósnál és a H&V Pincészetnél is ittunk egy-két pohárkával. „Narancsbor, ilyenről még nem is hallottam” – meglepődve jelentették ki mellettünk. Mészáros Henrietta ismertette is a lényeget: „A narancsbor fehérbor szőlőből készül, különlegessége, hogy a magokat és a szőlő héját is érintkezésben tartják az erjedő musttal, amely ezektől narancsos (borostyán) színezetet kap.”

A garamkövesdi és a párkányi polgármester is kivette a részét a borkóstolón

Ballo Igor pincéjénél énekeltek és szólt a harmónika, a hangulat kezdett a tetőfokára állni. „Szia Igor, rég láttalak, van egy kis Palavád?” – köszöntöttem a borászt, közben pedig az ismerőseimet invitáltam, hogy ezt a morvaországi szőlőfajtából készült bort semmiképp se hagyják ki. Miután ettünk egy kis zsíros kenyeret és sajtot, ellátogattunk Kormos Károly pincészetéhez is. Itt megtekinthettük a pincében rejlő hordókat, valamint egy kis tanításnak is a részesei lehettünk.

Ballo Igor pincéjénél szólt a harmónika

Beesteledett, a színpad előtti tér szó szerint megtelt, szólt a nóta, mullattak a vendégek. Valaki egy finom adag gulyással lepte meg magát, de volt, aki a Góra Ekofarma által készített sült húsokat, vagy kolbászokat kóstolgatta. A nap végén még egykét pincét útba ejtettünk, majd élményekkel teli utaztunk haza Magyarországra.

A borbarátok jól érezték magukat
Népszerűek voltak a pezsgők is