Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Testvértelepülésüket látogatták meg a nyergesiek

Július 23. és 25. között a nyergesújfalui delegáció a németországi Karlsdorf-Neuthardba látogatott el.

„Városunk nemzetközi kapcsolatai újra megnyíltak.” – írta Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere a település honlapján, majd kifejtette, hogy ennek első lehetősége lett volna – három év elteltével – a július 1-jén rendezett Neu Wulmstorf-i városegyesítési jubileum, amiről a repülőjárat váratlan törlése miatt le kellett mondanik. (Északi testvérvárosuk több település egyesülése során jött létre az 1972-es közigazgatási reform során: Rübke, Wulmstorf, Daerstorf, Elstorf, Schwiederstorf, Ardestorf, Rade, Mienenbüttel és Ohlenbüttel ötven esztendeje Neu Wulmstorf néven alkotnak egy közigazgatási egységet.)

Ezek után a Karlsdorf-neuthardi utat már autóval tervezték: július 23-25-e között részt vettek az ottani utcafesztiválon, ahol a kibírhatatlan hőség elviseléséért cserébe találkoztak sok-sok régen látott baráttal: Sven Weigt polgármesterrel, képviselőkkel, köztisztviselőkkel, civil szervezetek tagjaival, adományozókkal, családokkal, mindazokkal, akik valamilyen formában hosszabb ideje részesei a testvérkapcsolat működésének.

A néhány napos tartózkodás előtt a delegáció kérése az volt, hogy minél több időt tölthessenek a településen, családoknál, az utcákon, megismerve jobban a mindennapi életet. Ehhez alkalmazkodva meglátogatták a régi Karlsdorf területét: ez Dettenheim volt a Rajna partján, ahonnan a szúnyoginvázió és a visszatérő árvizek miatt a Fachwerkhaus-okat szekérre rakva, majd az új hazában felépítve elindultak a telepesek 210 éve. Az elnéptelenedett helyen egy régi ház áll, néhány nyaraló; a Rajna éppen félig kiszáradva, szinte csak a hajóútvonalban van víz, a szúnyogok se jellemzőek manapság. „Akár vissza is költözhetnénk” – mondták a vendéglátók, mosolyogva. Persze ezt senki se gondolja komolyan a fejlődő településen, ahol az egyik nap az utóbbi évek fejlesztéseinek bemutatásáról szólt.

Sajnos a migránsválság okozta anyagi megterhelés, a járvány és az ukrán menekültek megsegítése következtében az önkormányzati lehetőségek is beszűkültek, de a családok szintén kénytelenek kifizetni a többszörösére nőtt rezsiszámlákat. Mindezen nehézségek ellenére a Covid miatti kényszerpihenő után sok ezren látogatták meg a Karlsdorf-i Utcafesztivált, amely náluk szokatlan elfogadással párosul. A település főutcáján három napon át, éjjel kettőig szórakoznak az emberek, tizenhárom egyesület bázisán. A Vöröskereszt, a CDU ifjúsági szervezete (Junge Union), több sportegyesület, művészeti egyesületek, a helytörténészek, és a nyergesi, valamint a brazil (Guabiruba) testvérvárosi kapcsolatokat ápoló partnerségi egyesület sátraiban saját készítésű étellel és itallal várják a fesztiválozókat, kemény munkával összegyűjtve az éves működés hátterét. A testvérvárosi sátorban természetesen gulyást főztek, magyaros kolbászt sütöttek, magyar borokat, pezsgőket, pálinkát árusítottak. Egyetlen külső programpontként a Pforzheim-i gáztároló (Gasometer) panoráma-kiállítását nézték meg – Róma után most a vízivilágot.

A polgármesterasszony kiemelte, hogy a települések számára fontos, hogy a közös értékek hosszú távon is megőrződjenek, különösen ebben az egyre komplexebbé és átláthatatlanabbá formálódó világban. A német településekhez fűződő hivatalos testvérvérvárosi kapcsolatok tavaly voltak harminc évesek. „Október elején együtt ünnepeljük ezt az évfordulót, ezúttal Nyergesújfalu ad helyet a jubileumi rendezvénynek.” – tette hozzá.

Fotók, forrás: nyergesujfalu.hu

Megosztás