Kategóriák: HírekKék hírek

Gyorshajtás közben kidöntötte a sorompót

Eltilthatják a járművezetéstől azt a nőt, aki Süttő és Neszmély között gyorshajtás közben kisodródott a kanyarban, és kidöntötte a vasúti sorompót.

A vádirat szerint az elkövető 2021. május 24. napján a 10-es számú főúton, Süttő felől Neszmély irányába vezette a személygépkocsit, a jármű jobb első ülésén utast szállított. A vádlott a haladása során a fény-, és félsorompóval biztosított, balra ívelő útkanyarulatban lévő vasúti átjárót nem fokozott óvatossággal és nem a kanyaríven történő biztonságos áthaladáshoz szükséges, 50 km/óra sebességgel, hanem a kihelyezett 50 km/óra „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát megsértve mintegy 70-80 km/óra közötti sebességgel közelítette meg.  A vádlott által megválasztott ezen sebesség a kanyarban önmagában kisodródást eredményezett. Ennek okán a vádlott az útkanyarulatban a jármű feletti uralmát elvesztette, és azzal a menetiránya szerinti jobb irányban lesodródva az úttestről a személygépkocsi bal oldalával nekiütközött a sorompónak, amely emiatt kidőlt.

A fénysorompó kidöntésével a vasúti átjárón történő áthaladást biztosító rendszer alacsonyabb biztosítási szintre került, kialakult – a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában – a más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye. A baleset következtében a vádlott és utasa zúzódásos, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Tatabányai Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság a büntetlen nővel szemben pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség