Kategóriák: DorogHírekSport

Rajtra kész a labdarúgó NB II 2022–2023-as évada

A hétvégén megkezdődnek a labdarúgó NB II bajnoki küzdelmei, amely során jövő májusig 38 fordulón át tart majd. Az MLSZ létszámleépítési határozata miatt ezúttal a kiesés elkerülését illetően, még az eddigieknél is nagyobb és kiélezettebb versengés várható. 

A hétvégén a nyitómérkőzésekkel kezdetét veszi az idei bajnokság, amelynek jelenlegi 20-as mezőnyében a következő csapatok szerepelnek: Ajka, Békéscsaba, Budafok, Csákvár, Dorog, Diósgyőr, Gyirmót, Győri ETO, Kazincbarcika, Kozármisleny, Mosonmagyaróvár, MTK, Nyíregyháza, Pécs, Siófok, Soroksár, Szentlőrinc, Szeged 2011, Szombathelyi Haladás, Tiszakécske.

Az elmúlt évad végén feljutott Vasas és Kecskemét helyett az NB I két kiesője, a Gyirmót és az MTK került a másodosztályba, míg a kiesett Budörs, Szolnok és III. Kerületi TVE hármast a három NB III-as bajnok, a Kazincbarcika, a Kozármisleny és a Mosonmagyaróvár váltja. A Gyirmót egy, az MTK pedig két évadnyi NB I-es szereplés után búcsúzott az első osztálytól. A feljutók valamennyien meggyőző fölénnyel nyerték csoportjukat. A Keleti csoport bajnoka, a Kazincbarcika 101 pontot gyűjtött, amely mindössze egy vereséget szenvedett az évad során, valamint 5 döntetlenje mellett 33 alkalommal győzőtt és elképesztő 106 : 24-es gólarányával egyetlen év leforgása alatt visszajutott az NB II-be. A Közép csoportban a Kozármisleny veretlenül nyerte a bajnokságot – 27 győzelmével és 11 döntetlen mellett 92 pontot gyűjtve, 80 : 23-as gólaránnyal utasította a mezőnyt maga mögé. Ezzel a mislenyiek 5 év után lehetnek újra a másodosztály tagjai. A Nyugati csoportban szerepelt Mosonmagyaróvár 100 pontot szerzett 32 győzelmével és 4 döntetlennel, valamint kétszer veszítettek csak. A 114 : 20-as gólarányuk pedig a teljes harmadosztályú mezőnyben a legkimagaslóbbnak bizonyult. Az óváriak 3 év után tudtak ismét az NB II-be jutni.

A jelenlegi mezőnyt az NB II-es tagságuk hossza által rangsorolva a következő képet kapjuk. Zárójelben az év, amióta folyamatosan tagja a mezőnynek, s kötőjellel az egyhuzamban töltött évad száma, beleértve a most rajtoló idénnyel:

  1. Siófok (2013–10)
  2. Csákvár (2014–9)
  3. Soroksár (2015–8)
  4. Békéscsaba, Dorog, Nyíregyháza (2016–7)
  5. Győri ETO (2017–6)
  6. Ajka (2018–5)
  7. Szombathelyi Haladás, Szeged 2011  (2019–4)
  8. Pécs, Szentlőrinc (2020–3)
  9. Budafok, Diósgyőr, Tiszakécske  (2021–2)
  10. Gyirmót, Kazincbarcika, Kozármisleny, Mosonmagyaróvár, MTK (2022–1)

Összesen 13 megyére terjed ki az idei NB II-es mezőny. A fővárosból három, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyéből  ugyancsak három-három, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből kettő, míg a többi 9 megyéből egy-egy csapat kéviseli az adott régiót. A három baranyai gárda ráadásul egy kupacban Pécs, illetve Pécs környékérről való, míg Győrből két csapat szerepel idén a mezőnyben. A csapatok földrajzi eloszlása alpján, ezúttal némi Dunántúli fölény rajzolódik ki.

A dorogi csapat immár zsinórban 7. évadát kezdi a második vonalban és mindössze három gárda szerepel régebben az NB II mezőnyében, mint a piros-feketék. A nyári szünet során több játékos is távozott a keretből. Mursits Roland szülővárosába, egyben anyaegyesületéhez Szombathelyi Haladáshoz igazolt, Girsik Áron pedig Siófokra. További távozók: Izing Martin, Nyíri Vince, Szabó Lukas, Zabari Dávid, Lőrincz Attila és Horváth Roland. A kölcsönben nálunk szerepelt Hajdú Rolandot anyaegyesülete rendelte vissza. A május elsejei Kecskemét elleni mérkőzésen súlyosan megsérült Dlusztus András visszavonult az aktív játékból, aki a sérüléstől függetlenül is befejezte volna az idény végén az aktív sportot. Viszont Adris minden valószínűség szerint továbbra is az egyesületnél marad állásban a szakmai stáb tagjaként. Valamennyi távozónak köszönet a jétékáért és további pályafutásukhoz sok sikert kívánunk! Ezen felül, ifjú, saját nevelésű kapusunkat, Belányi Balázst egy szezonra a klub kölcsönadta a Komáromi VSE részére, ahol meccsrutint tud majd szerezni.

Az újonnan Dorogra igazoltak között három visszatérőt is köszönthetünk a keretben: Albert Ádám támadó középpályás szolnoki kitérőt követően Dabasról, Borsos Vilmos kapus a Diósgyőrből, míg Paudits Patrik előbb Békéscsabát erősítve, Kecskemétről jött vissza hozzánk. Kovács Olivér és Lakatos Csaba védők Szolnokról, az ugyancsak védő Gyurácz András Budaörsről, Magyari Szilárd csatár Soroksárról, míg az U19-es válogatott Molnár Zsombor kapus a Vasastól kölcsönben érkezett. A korábban Békéscsabán és Gyirmóton is szerepelt Lustyik Levente középpályás a Kelen SC csapatából igazolt hozzánk. Továbbá a 17 esztendős Harmat Zsombor saját nevelésű középpályásként vált a felnőtt keret tagjává. Változatlanul kétséges a hosszas sérüléssel bajlódó, több műtéten is átesett Mészáros Áron helyzete. Játékára egészen biztosan nem számíthatni belátható időn belül, viszont névlegesen továbbra is tagja a keretnek.

A szakmai stáb tagjai közül távozott Balogh Pál szakmai igazgató és Antal Gábor asszisztens edző, ugyanakkor egy szintén visszatérő, Bene Ferenc, aki immár harmadszor is a Dorogi FC kötelékébe lépett és Balogh Páltól vette át a szakmai igazgató szerepkört.

Az új, 2022–23-as évad dorogi csapata: Albert Ádám, Barna Gergő, Berkó Ádám, Borsos Vilmos, Gyurácz András, Harmat Zsombor, Kárász Krisztián, Keresztes Krisztián, Kovács Olivér, Lustyik Levente, Magyari Szilárd, Molnár Zsombor, Lénárth Tomás, Mészáros Áron, Nagyházi Dávid, Oldal Tibor, Papp Máté, Paudits Patrik, Pohner Zsolt, Rácz Ferenc, Szedlár Zoltán, Szerencsi Miklós, Tóth Barnabás, Tulipán Ákos, és Vigh Ádám.  Vezetőedző: Fenyvesi László.

Nehéz idény elé néz a csapat, amelynek elsődleges célkitűzése a másodosztályú tagságának meghosszabbítása. A szezont idegenben, Kazincbarcikán kezdik. Az ősz folyamán három hétközi fordulót fognak rendezni és szokás szerint, a tavaszi első forduló is még idén, december 11-én lejátszásra kerül. Az előzetes sorsolás alapján Dorogon továbbra sem várható villanyfényes mérkőzés. Jövőre már 18 csapatra szűkül a mezőny. Az utolsó két helyezett automatikusan kiesik az NB III-ba, míg a 16–18. helyezett három csapat osztályozót játszik az NB II-es tagságért az NB III három csoportjának bajnokaival. Ami pedig a bajnoki címre és feljutásra pályázókat illeti, minden bizonnyal ebben leginkább az MTK és a Diósgyőr a legesélyesebb, de számítani lehet arra,  hogy ebben a versengésben érdekeltté válhat a Haladás, a Gyirmót, a Győri ETO és esetleg a Nyíregyháza is. Azonban mindemellett meglepetés, illetve titkos esélyes csapatok is beleszólhatnak az élmezőny alakulásában.

A Dorogi FC 2022–2023 évad csapata

A felkészülés során hat előkészületi mérkőzést játszottak a mieink. Elsőként Mosonmagyaróváron a firssiben feljutott és NB II-es csoporttársunk otthonában 1 : 0 arányban maradtak alul, majd otthon a BVSC ellen 1–1-es döntetlen játszottak, Tatabányán pedig 1–0-ra nyertek. Közben két nemzetközi találkozóra is sor került szlovák ellenfelekkel szemben. Előbb a FC ŠTK Šamorín csapatát 4–3, majd a Veľké Ludince együttesét 2–0-ra verték. A bajnoki rajt főpróbáján, múlt vasárnap NB II-es csoporttársunkat, az Ajkát győzték le 1 : 0 arányban idegenben. Ezen felül együttműködésről szóló megállapodás jött létre az immár NB I-es Vasas SC egyesületével, amely értelmében öt 21 éven aluli labdarúgót kettős igazolással a dorogiak rendelkezésére is bocsájtanak, amennyiben az érintett labdarúgók anyaegyesületükben az adott fordulóban nem lépnek pályára. Az érintettek: Faragó Bálint, Kapornai Bertalan, Szalai József, Szilágyi Szabolcs és Sztojka Dominik, akik párhuzamban mindkét csapat edzésén részt vesznek majd. Közülük a dorogi Faragó Bálint saját nevelésű játékosunk volt és az utánpótlás csapatunkból igazolta le az angyalföldi klub két évvel ezelőtt.

A bajnoki rajt előtt Szurkolói ankétot rendez a Dorogi FC, ameyre szeretettel várják a drukkereket és minden érdeklődőt július 28-án, csütörtökön este 7:00 órai kezdettel az Intézmények Házában.

A Dorogi FC egyesületének és csapatának ezúton kívánjuk a lehető legjobb szereplést és helytállást, valamint Jó szerencsét az új idényre!

Képmelléklet: Valamennyi fotó a Dorogi FC hivatalos oldalának arcívumából, a grafikák pedig a Wikipedia, internetes lexikon oldaláról származnak.

Szabó Gyula

Megosztás