Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Újabb 32 társadalmi halőr vizsgázott Komárom-Esztergom megyében

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szervezésében sikeres társadalmi halőri vizsgát tett a napokban több horgászegyesület összesen 32 önkéntese. A vizsga lebonyolításában segítséget nyújtott a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatal részéről mindig örömteli, ha ilyen sokan vállalnak társadalmi szerepet. A vízpart mindannyiunk számára a jövőt jelenti, így nem mindegy, milyen módon vigyázunk természeti kincsünkre, a vízre és a benne élő halállományra.

A szervezés oroszlánrészét a kormányhivatal osztályvezetője Molnár László végezte, aki a megyei halgazdálkodási hatósági feladatokért felelős. Tájékoztatása szerint 2018 óta közel 200 társadalmi halőr vizsgázott, ez érték a megyék között kiemelkedőnek számít.

Felkérte a jövendőbeli halőröket, hogy az intézkedéseket a jogszabályi előírásoknak megfelelően folytassák le és a hétköznapi gondok fogságából kiszabaduló pihenni vágyó horgászok kedvét ne vegyék el ettől a sporttól egy nem megfelelő stílusú eljárással.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke kiemelte; a horgászat társadalmi elismertségének, valamint a megnövekedett állami támogatásnak és az egyre kedvezőbb törvényi szabályozásnak köszönhetően nőtt a horgászat népszerűsége, de ez új kihívások elé állította a szövetséget.

Minden évben bővül a társadalmi halőri feladatokat ellátók száma, 2021-ben is közel 100 új halőr vizsgázott. Jó a kapcsolat a rendőrséggel és a társszervekkel és megfelelő a halőrök eszközellátottsága is.

A vizsga előtt Osvald Zsolt a KEMHESZ ügyvezető elnöke elmondta, a legfontosabb, hogy a vízparton szabálykövető horgászok legyenek, így lehet megőrizni a jövő nemzedékének környezetünket. Felhívta a figyelmet a hallal való bánásmód fontosságára, valamint a szemetes helyen való horgászat megszüntetésére.

Schmidt-Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója szólt arról, hogy a törvény a halgazdálkodásra jogosultak számára előírja a vízterületek őrzését és ehhez nem szükséges hivatásos halőrt alkalmazni, önkéntes vizsgázott társadalmi halőrökkel is eleget tehetnek ennek a jogszabályi követelménynek. Megyénkben a horgászok létszámához képest kiemelkedően nagy a társadalmi halőrök aránya.