Kategóriák: EsztergomHírek

Bűnmegelőzési tanácsokat adtak a rendőrök Esztergomban

Az Országos Rendőr-főkapitányság „Házhoz megyünk” című bűnmegelőzési programjának keretében, az Esztergomi Rendőrkapitányság munkatársai települtek ki az Esztergomi Bazilikához, július 19-én, kedden délelőtt.

A helyszínen az érdeklődők többek között a bűnmegelőzésről, a vagyon- és állatvédelmemről, valamint a nyár veszélyeiről kaphattak felvilágosítást. A legkisebbek játszhattak is: miután megpörgették a szerencsekereket, a rendőrök kérdést tettek fel, amire, ha helyes választ adtak, zsákbamacskát húzhattak.

Füzék Zsófia, rendőr hadnagy, az Esztergomi Rendőrkapitányság közrendvédelmi főelőadója elmondta, hogy azért települtek ki, hogy bűnmegelőzési tanácsokkal lássák el a lakosságot, megbeszéljék a felelős állattartással kapcsolatos fontosabb információkat, illetve felhívják a figyelmet a vagyonvédelemre, de a drogprevencióról is ejtettek néhány szót.

A kitelepüléssel egybekötve az érdeklődők betekintést nyerhettek a határvadászok munkájába is. Erős Ábel Márton, rendőr hadnagy, az Esztergomi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály főelőadója elmondta, hogy az egész határvadász képzés, illetve a határvadász ezred megalakítása abból ered, hogy 2021. évben jelentősen erősödött Magyarország schengeni határát érő migrációs nyomás, ezért 2022-ben a kormány arról döntött, hogy határvadász ezredet állít fel, amit a készenléti rendőrség berkein belül szerveznek meg. Kiemelte, hogy öt megyében – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – állítanak fel határvadász századokat, összesen az első ütemterv szerint 2200 fő toborzásával. Rávilágított arra is, hogy a jelentkezőknek alkalmassági vizsgát is kell tenniük, ahol a megfelelő szintet el kell érniük, majd egy 160 órás, mintegy négyhetes aktív képzés keretében sajátíthatják el a szükséges ismereteket az eredményes szolgálat ellátásához.

Erős Ábel Márton elmondta, hogy a Rendőrség azon 18 és 55 év közötti, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettséggel és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését várja szerződéses határvadász képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása iránt. Kiemelte, hogy a leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz. Fontos megemlíteni azt is, hogy a jelentkező már a képzés megkezdésekor alapilletményre jogosult. A szerződéses határvadász illetményén felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteria-juttatásra is jogosult lesz. A határvadász képzésre jelentkezni ide kattintva lehet. Emellett ingyenesen hívható zöld számokon (06-80-310-100, 06-80-203-983) kérhető további tájékoztatás.

A Régió TV Esztergom felvétele: