Kategóriák: Hírek

Méhzárlatot rendeltek el

2022. július 12-étől Úny, Dág, Sárisáp, Máriahalom, Leányvár és Csolnok egész területén községi zárlatot rendeltek el a mézelő méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegségének megállapítása miatt.

A községi zárlatot dr. Sebő Tamás járási főállatorvos, az Esztergomi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője rendelte el.

A zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, a méhek beszállítása. A vándorméhészek letelepedése nem engedélyezhető.

A községi zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni. A zárlat alól a nem fogékony állatokra felmentés adható.

A községi zárlat alatt álló terület helyi zárlat alatt nem álló méhészetéből – a hatósági állatorvos által kiállított állatorvosi igazolás alapján kiadott hatósági engedéllyel – a méheket az egyes betegségeknél megállapított, a zárlat enyhítésére vonatkozó különös szabályok szerint lehet kiszállítani. A kiszállítás csak olyan helyre történhet, amely méhbetegség miatt helyi zárlat alatt nem áll.

A községi zárlatot akkor kell feloldani, ha a zárlat alatt álló területen már egy hely sem áll a betegség miatt helyi zárlat alatt. A községi zárlat területére vándoroltatás során méheket telepíteni tilos.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének (fiasításának) leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.

Forrás: Sárisáp.hu Facebook oldal / Népegészségügy / Wikipédia

Megosztás