Kategóriák: Hírek

A háztartások háromnegyedében teljes mértékben megmarad a rezsicsökkentés

A csökkentett gáz és áram ára csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki az átlagnál többet fogyaszt, az a többletet már piaci áron fizeti – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a július 13-ai Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz a háború és a háborúra adott szankciós válaszok következtében az energiahelyzet. Kiemelte, hogy most Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány is energiaveszélyhelyzetet hirdessen. Rávilágított, hogy az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki.

A miniszter elmondta, hogy egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára pedig több mint hatszorosára emelkedett, és ma még nem látszik ennek az áremelkedésnek a vége. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra. Gulyás elmondta, hogy a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért – több más országhoz hasonlóan – a magyar kormány is energiaveszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe. Megjegyezte: „a rendkívüli intézkedésekkel tudjuk biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, továbbá a rezsicsökkentés a továbbiakban is fenntartható legyen. Az energiaveszélyhelyzet célja éppen ezért az, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra, megerősítsük az ország energiaellátásának biztonságát, és a várhatóan ezt követően is tovább emelkedő energiaárak mellett is meg tudjuk védeni a lakossági rezsicsökkentést.”

A hét pontból álló intézkedési terv a következő intézkedéseket tartalmazza:

  • Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  • A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára. Itt egyetlen kivétel van, ez a bértárolás, amely természetesen továbbra sem engedélyhez kötött.
  • A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignit kitermelést (tehát a szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben meg fogják növelni).
  • A Mátrai Erőmű dokkjait minél hamarabb újra kell indítani a hazai energiaellátás biztosítása érdekében.
  • A kormány kezdeményezi a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  • A csökkentett gáz és áram ára csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki az átlagnál többet fogyaszt, az a többletet már piaci áron fizeti.

Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfón elmondta, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban az nem fér bele, hogy mindenkinek korlátlanul csökkentett legyen az áram és a gáz ára, ezért a rezsicsökkentett árat augusztus elsejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Tehát aki az átlagnál több energiát fogyaszt, többletet kell piaci áron megfizetnie. Megjegyezte, hogy ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamosenergiánál 210 kWh (évente 2.523 kWh), míg a gáznál ez 144 köbméter havonta (évente 1.729 köbméter). A kormánybiztos rávilágított arra is, hogy az átlagfogyasztó áram esetén most 7.750 forintot fizet, ami jelenleg 50.833 forint lenne, ha nem lenne érvényben a rezsicsökkentés. Az átlag gázfogyasztó 15.833 forintot fizet, ha pedig nem tartanák fenn a rezsicsökkentést, akkor ez az összeg 131.441 forint lenne. Összeségében éves szinten 610.000 forint helyett 93.000 forintra jön ki az átlagáramfogyasztó rezsije, míg a gáz esetében 1.577.300 forint helyett 190.000 forintra jön ki az éves számla. Németh Szilárd kiemelte azt is, hogy minden háromgyermekes családnak jár még plusz 600 köbméter, és minden további gyermek után még 300 köbméter.

Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás