Átadták a felújított Strázsa-hegyi tanösvényt

Összevont projektzáró rendezvényt tartottak július 6-án, szerdán a Strázsa-hegynél. Az esemény keretében átadták a felújított tanösvényt, ismertették a Strázsa-hegy területének kármentesítését, valamint bemutatták a pályázati összegből vásárolt mezőgazdasági gépeket.

A Strázsa-hegy szomszédságában található juhakolnál tartott sajtótájékoztatón Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) igazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Park ezen területe nagyon sokáig katonai terület volt, sőt az első ilyen információk még a monarchia idejéből származnak, később a Magyar Honvédség használta a területet, majd 1956-tól a szovjetek állomásoztak itt. Kiemelte, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park, ekkor került országos védettség alá ez a terület is. Ma már a Nemzeti Park területén 8 tájvédelmi törzset és 38 természetvédelmi területet gondoznak, illetve hozzájuk tartoznak a Natura 2000 területek is. Az igazgató megjegyezte, hogy jelenleg 19 projektjük fut, amelynek összeértéke mintegy 6,5 milliárd forint. Most, a Stárzsa-hegy térségében technológiai forrásból történt meg a kármentesítés, illetve a mezőgazdasági gépek beszerzése, de felújították a térség egyik legkedveltebb kirándulóhelyét, a Strázsa-hegyi tanösvényt is.

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy az elmúlt évtizedben, Magyarország tíz Nemzeti Parkjában összesen 85 milliárd forint forrást tudtak felhasználni természetvédelemre. „Soha ilyen évtized nem volt, ahol olyan lehetőségeket kapott volna az állami természetvédelem, hogy ilyen volumenű munkát elvégezhessen” – emelte ki beszédében az államtitkár, majd hozzátette, hogy a 85 milliárd forintból 336 beruházás eredményeként 330 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. „Jó példa erre a Strázsa-hegy, ahol katonai tevékenységgel érintett és súlyosan szennyezett területet kellett kármentesítenünk” – jegyezte meg az államtitkár.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője kicsit más szemszögből közelítette meg a mai jeles eseményt. Kiemelte, hogy egy nagyon régi adósságot törlesztettünk a mai napon, hiszen a Strázsa-hegy és környékének újjászületése történt meg az elmúlt években. „Olyan adósság volt ez, ami nem magunknak, hanem a jövőnknek, gyermekeinknek, a bolygónk jövőjének törlesztettünk. Szeretnék ezért köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt években részt vettek ebben a munkákban. Azok, akik hittek benne, és tettek is azért, hogy megpróbáljuk visszaadni a természetnek ezt a különleges helyet, hogy annak idején ezt megkaptuk.” – jegyezte meg a képviselő, majd végezetül elmondta, hogy a Strázsa-hegy eddig is egy különleges ékszerdoboza volt a térségnek, az itt megvalósult beruházások pedig még több természetkedvelőt csábíthatnak ide.

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere felhívta a figyelmet a természetvédelem és a környezetvédelmi nevelés fontosságára, hiszen neki is kiskorú gyermekei vannak, akiknek mindig elmondja ezeknek a fontosságát. Az alpolgármester mindemellett örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást között az igazgatósággal, mely szerint ide óvodás és iskolás korú gyerekeket tudnak elhozni rendkívüli osztályfőnöki óra, vagy egyéb foglalkozás keretén belül, akik az itt fellelhető értékeket szakképzett idegenvezetőkkel tudják megtekinteni. „Nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket és ezeket a természeti adottságokat a gyerekeknek megmutassuk, továbbadjuk és arra neveljük őket, hogy őrizzék meg a jövő számára, az utódaink számára.” – tette hozzá Steindl Balázs.

A köszöntök és a beszédek után a megvalósult beruházásokat Czinege Anett, a DINPI pályázatkezelési osztályvezetője ismertette.

Elmondta, hogy a KEHOP-3.3.0 számú pályázat során a Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló és lőtér területének környezeti kármentesítést 591 millió forint támogatásból valósították meg. Kiemelte, hogy a katonai használat sajnos mély nyomokat hagyott a területen, két helyszínen is bizonyítást nyert a környezeti szennyezés. Az egyik ilyen helyszín a Kökörcsin-ház mellett lévő tavak, ahol toxikus nehézfém szennyezéseket mutattak ki, a másik ilyen helyszín pedig a Strázsa-hegy túloldalán található állattartó telep, ahol szénhidrogén szennyezettséget mutattak ki. A projekt célja a fenti területek szennyezettségének a megszüntetése volt. Ezzel megelőzve a szennyeződések esetleges tovább terjedését, illetve az itt élő fajokban a szennyező anyagoknak a felhalmozódását. A hároméves folyamat eredményeképpen 2,7 hektár környezeti kártól való mentesítése valósulhatott meg a területnek.

Czinege Anett elmondta, hogy a DINPI a területek kezelését saját állatállománnyal, cigája juhokkal oldja meg, azonban ahhoz, hogy ez a kezelés hatékony legyen, a legeltetést szükséges volt kiegészíteni gép kezeléssel. A KEHOP-4.1.0 számú pályázat során, 122 millió forintos támogatásból, új mezőgazdasági gépeket vásároltak, így a területkezeléseket a munkatársaik, az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudják elvégezni.

A pályázatkezelési osztályvezető kitért arra is, hogy a LIFE IP és Tölgyes Life keretében 8,7 millió forintból újították fel a tanösvényüket. A program során 34 napon keresztül több száz önkéntes segített a felújításban. Összesen 270 lépcsőfokot cseréltek ki, valamint 60 új lépcsőfokot is telepítettek, amelyeknek az alátámasztását is megoldották, hogy stabilabb és jobban megközelíthető legyen a terület. Mindemellett több szakaszon mintegy 50 méter hosszúságban korlátot is kiépítettek, ezzel segítve, hogy a turisták a kijelölt, biztonságos ösvényen közelítsék meg a kilátót. De a kilátó mellett padokat is kihelyeztek és a tanösvény információs tábláit is felújították.

A sajtótájékoztató után a résztvevők közösen tekintették meg a beszerzett gépeket, a megújult tanösvényt, a bátrabbak pedig még a kilátóba is fellátogattak, ahol a csodálatos panorámában lehetett részük.