Kategóriák: Hírek

Vonattal vagy autóval olcsóbb Prágába utazni?

Ez a kérdés sosem hagyott nyugodni. Sokat filozofálok rajta, hogy vajon vonattal vagy autóval olcsóbb a cseh fővárosba elutazni. Sok ismerősöm járt már Prágában autóval, de mivel a Keleti pályaudvaron is dolgoztam önkéntesként láttam néhány száz embert is akik vonattal indultak útnak. Hogyan kell azonban kiszámolni az útiköltséget? Erre a kérdésre próbálok meg most választ adni.

Összefogom tehát hasonlítani a Prágába tartó út költségeit autósoknak és a vonatos utazás kedvelőinek. Kezdjük talán a tényfeltárást a vonattal, hiszen ez egyszerűbb. Ha valaki Budapestről indul akkor először a Nyugati pályaudvart kell megkeresnie, innen indulnak a vonatok, két óránként Prágába.

Jegyek a Mávtól

A Máv online jegyvásárló rendszert is üzemeltet. Ha ebben vásároljuk meg a vonatjegyet akkor természetesen nem kell a pénztárnál sorban állni.

A fiók regisztrációja után bankkártyával pillanatok alatt fizethetünk és az elektronikus jegy e-mailben kerül kiküldésre. Ezt rátehetjük okostelefonunkra és amikor ellenőrzésre kerül sor csak azt fel mutatjuk és minden rendben lesz.

Mennyibe kerül a jegy?

2022 nyarán egy egyirányú teljes árú menetjegy Prágába megközelítőleg 12.000 forint vagy 31 euró.

A helyfoglalás és a magasabb minőségű kocsiosztályok természetesen ennél többe kerülnek.

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem hogy a legtöbb vonattal legalább kétszer át kell szállni.

Általában 40 perc alatt éri el a vonat Nagymarost, itt kell először átszállni és Szobon kell felszállni a Brnon keresztül Prágába tartó EuroCity vonatra.

A vonat a 612 km-es távolságot ha nincsen fennakadás akkor hét és fél óra alatt meg is teszi. A két átszállás miatt ez nem túl kényelmes, este viszont van egy átszállással közlekedő vonat is Prágába. A budapesti Keletiből este hétkor indul vonat a cseh fővárosba és ez 12.5 óra alatt ér oda. Ezzel a vonattal egyszer kell átszállni és a jegy is meglehetősen borsos, mert 26.524 forintba kerül. Ha az olcsóbb változatot választjuk tehát akkor nagyjából 12.000 forintból eljuthatunk Prágába. Természetesen ha már ketten vagyunk akkor 24.000 forintba fog kerülni az út.

A következőkben tekintsük át akkor az autóval való utazás költségeit is.

Autóval Csehországba

Amikor gépjárművel próbáljuk megközelíteni a cseh fővárost egy nagyon jelentős költségparaméterünk lesz. Ez az üzemanyag. Az üzemanyagra elköltendő pénz természetesen nagy mértékben függ az autó fogyasztásától is.

Nem tudom kinek milyen autója van, de az 5 literes fogyasztástól kezdve beszélhetünk akár 10 literes fogyasztásról is. Általánosítsuk egy kicsit a matematikát és vegyünk mondjuk egy középértéket, legyen ez hét és fél liter. A plugin hibrid illetve a teljesen elektromos változatokra itt most nem térnék ki, az azokkal való utazás során felmerülő költségek kiszámítása nem túl egyszerű feladat, főleg most hogy az elektromos energia ára meglehetősen hektikus viselkedést mutat.

A jelen számításban a Budapest-Prága távolságot 500 km-rel közelítem. Ha valaki először utazik a cseh fővárosban nyilván egyszer kétszer el fog tévedni, számoljunk így tehát 40 liter üzemanyaggal. A 40 liter üzemanyag a mostani magyar üzemanyagár felső korlátát tekintve nagyjából 20.000 forintba fog kerülni.

Gépjárművel való utazás során természetesen nem szabad megfeledkezni az autópálya matricáról sem. Csehországba jelenleg kötelező megváltani a matricát, ezt egy online felületen tehetjük meg. A gyakorlati információk a honlapról menüpont alatt tájékozódjunk a további információkról.

Egy 10 napos matrica megközelítőleg 5000 forintba kerül Csehországban. Nagyon hasonló a helyzet hazánkban is, hiszen egy D1 kategóriás 10 napos matrica 3820 forintba kerül. Mivel az utazás során Szlovákiát nem tudjuk kikerülni itt is váltanunk kell matricát. A megközelítőleg 5000 forintos ár tehát hárommal szorzódik. Egy durva számvetésre élve azt mondhatjuk, hogy a Budapestről Prágába tartó út gépkocsival megközelítőleg 35.000 forintba kerül.

Konklúzió

Mi lett akkor tehát a fenti számítás eredménye? A jelen bejegyzésben összehasonlítottam a vonatos út és a autóval megtett út költségeit. Autóval 35.000 forint jött ki. Vonattal egy főre 12.000 forintba került az út, ebből következően tehát ha hárman vagyunk akkor már jobban megéri autóval menni a cseh fővárosba.

Megosztás