Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Németországban versenyeztek megyénk tűzoltói is

A németországi Hannoverben zajlott az Interschutz, a világ vezető tűzoltási, mentési kiállítása. Az ötévente megszervezett rendezvény keretében, június 20-24-e között tartották meg a sorrendben második Holmatro Rescue Challenge-et, azt a meghívásos versenyt, amelyen a különböző országokból érkező műszaki mentési csapatok mérték össze tudásukat.

A feladat az volt, hogy a versenyzők húsz percen belül kimentsenek egy sérültet egy vadonatúj autóból a szervező által gyártott speciális felszerelésekkel. A versenybírók azt vizsgálták, milyen a csapatban az irányítás, a versenyzők hogyan használják egészségügyi, mentési képességeiket, a felszereléseket, hogyan bánnak a sérülttel, hogyan kommunikálnak egymással, és úgy általában, milyen a teljesítményük és a csapatmunkájuk.

A magyar csapatot a Komárom-Esztergom megyei Csordás János tűzoltó alezredes csapatvezetőként, a fővárosi Mohl Attila tűzoltó őrnagy parancsnokként erősítette, a kötelezően előírt egészségügyi vonalat a Debrecenben szolgáló Szalóki Péter tűzoltó törzszászlós vitte, a csapat tagja Urbán Gyula tűzoltó főtörzsőrmester és Vincze Zsolt tűzoltó százados a fővárosból, valamint Dudás Gábor tűzoltó főtörzsőrmester Baranya, illetve Kempa Dávid tűzoltó főtörzsőrmester Komárom-Esztergom megyéből. A hazai egység június 22-én mérethette meg magát a versenyen.

A kihívásra a magyar tűzoltók komolyan felkészültek. A csapat tagjai a Holmatro gyári gyakorlóközpontjában továbbképzésen vehettek részt. A közelmúltban kétszer háromnapos tréning keretében készültek Esztergomban, az Alcufer Kft. telephelyén, ahol kipróbálhatták a Sifire Kft. által rendelkezésre bocsátott legmodernebb Holmatro eszközöket, valamint a HESZTIA Kft. által biztosított műszaki mentő védőruházatot, amelyet a versenyen is viseltek. A csapat Sándor László tűzoltó alezredes vezetésével elkészített egy közlekedési balesetek során alkalmazható, műszaki mentéssel kapcsolatos oktatófilmet is.

A magyarok bemutatkozó videója és a versenyfeladat megoldása 1 óra 59 perctől megtekinthető:

Forrás: Katasztrófavédelem
Fotók: Baczakó Tamás, Egyed Lajos, Szalóki Péter, Takács Gergely, Tóth Árpád, Tóth Tibor