Kategóriák: Hírek

Így lehet a kerted szép és praktikus!

Sok ember vágya egy csodálatos, szépen elrendezett kert, ahova ki lehet ülni egy kicsit lazítani, beszélgetni, vagy akár szuper hangulatos kerti partikat tartani a barátokkal vagy a családdal. Aki azonban próbálkozott már kertrendezéssel, azt tudja, hogy nem feltétlenül egyszerű eltalálni a kert optimális elrendezését. Egyszerre kell esztétikai és praktikus szempontoknak megfelelni ahhoz, hogy a kert valóban szép, ugyanakkor élhető környezetet biztosítson.

Mit kezdjünk a rendelkezésre álló térrel?

Akkor sincs könnyű dolgunk, ha egy már meglévő, valamilyen szinten elrendezett udvar képezi az alapot, de még nehezebb a feladat, ha például egy új építésű ház tökéletesen üres telkére kell megálmodnunk az ideális kertünket. Utóbbi esetben ugyanis csak egy nagy, üres placcot látunk, és nem egyszerű odaképzelni az egyelőre hiányzó növényzetet, illetve az esetleges kisebb épületeket, dekorációkat, egyéb tereptárgyakat.

Így fogjunk hozzá

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen szerepet szánunk a kertünknek a mindennapokban. Vannak, akik nem igazán töltenek odakint sok időt, ezért inkább egy látványkertben gondolkodnak, ami szép környezetet teremt magának a háznak, vagy éppen egy teljesen egyszerű, minél kevesebb gondozást igénylő térre vágynak. Mások azonban maximálisan szeretik kihasználni a kert nyújtotta lehetőségeket, és minél több időt töltenének kint, a szabadban. Nekik biztosan szükségük lesz olyan tárgyakra, mint például a kerti asztal, kerti pad, vagy éppen egy egész kinti ülőgarnitúra.

Az alapfunkciók, illetve igények tisztázását követően tehát már nagyjából kirajzolódott előttünk, hogy mire van szükség a kertünkben. Kell kerti pavilon, kerti szék, asztal, esetleg medence, játszótér a gyerekeknek, ha vannak. Ahány ház, annyiféle igény rajzolódik ki, csak magunk tudhatjuk, hogy mire van szükség a mindennapi kényelmünkhöz. 

Mit hová tegyek?

Az elrendezésnél érdemes vigyázni arra, hogy ne legyen a kert túlzsúfolt, tehát hagyjunk helyet az egyes részek között. Sokféleképpen megoldhatjuk a rendezést, de általában jól beválik, ha blokkokat hozunk létre a funkció szerint.

Például a nyári konyhához közel érdemes rakni a kerti étkező garnitúrát, a pavilon alá szokás berakni a pihenő egységet, azaz a kerti ülőgarnitúrát, esetleg hintaágyat, a medence köré célszerű csoportosítani a napozóágyak a, és a kerti játszótér, illetve egyéb kerti játékok is jó, ha egy helyen csoportosulnak. Így mindennek megvan az átlátható helye, nem lesz rendezetlen az összkép.

A hangulat megteremtése

A harmóniához sokat hozzátesz, ha kis ösvények vezetnek az egyes blokkokhoz, és persze nem hiányozhatnak a növények: semmi sem tud olyan hangulatossá varázsolni egy kerti környezetet, mint a növények!

Amikor kiválasztjuk a kertünkbe kerülő növényeket, érdemes tájékozódni azok igényeiről, mert a szépségük nagyban függ attól, hogy meg tudjuk-e teremteni számukra az ideális körülményeket. Nem mindegy például, hogy mennyi fény kapnak, mennyire éri őket a nap, milyen a talaj minősége. Akkor tudjuk a legszebb hatást elérni, ha olyan növényeket telepítünk, amik jól érzik magukat a kertünkben adott körülmények között. A növényeket is érdemes tervszerűen ültetni, hogy később igazán szép összképet tudjanak alkotni.

Fel lehet dobni a kertet tovább a kis szolárlámpákkal, illetve egyéb kerti dekorációkkal. Inspirációért érdemes körbenézni az interneten, rengeteg szép kertből meríthetünk ihletet a sajátunk kialakításához.

Megosztás