Kategóriák: HírekKék hírek

Kiraboltak, majd teljesen szétvertek egy házat Únyon

Vádiratot nyújtottak be három férfival és egy nővel szemben, akik egy únyi lopás során lakhatatlanná tették az épületet, abban több milliós kárt okoztak.

A vádirat szerint a két férfi megbeszélte, hogy az Úny külterületén lévő lakatlan épületébe bemennek azért, hogy onnan lopjanak. A két férfi megkeresett egy harmadik férfit és egy nőt, a lopás helyszínére a három férfit a nő szállította a gépkocsijával.

A három férfi bemászott a kerítésen keresztül a zárt udvarra, majd a náluk lévő szerszámmal egy ablakot befeszítve bementek az épületbe, azért, hogy onnan értékkel bíró vagyontárgyakat tulajdonítsanak el. Az elkövetők radiátorokat, rézcsöveket és réztartalmú kábeleket, egykaros csaptelepeket bontottak és téptek le majd ezeket elszállították a helyszínről. Az elkövetési érték: 226.952 Ft.

Az elkövetők ezután 2020. január 5-én visszatértek az épülethez, a három férfi a garázs nyitott ajtón keresztül bementek és onnan 99 darab vágott rézcsövet, három darab csillárt, takarítógépet, hangszórót, 3 darab mozgásérzékelőt, távcsövet vittek magukkal. A bűncselekmény helyszíne közelében a rendőrök igazoltatták a vádlottakat, amelynek során az általuk használt gépjárműben megtalálták az eltulajdonított tárgyakat.  Az elkövetési érték összesen 304.032 Ft.

Az elkövetők a lopás során válogatás nélkül a falból és eszközökből vágták, tépték a kábeleket és így olyan mértékben rongálták meg a központi fűtési hálózatot, és a melegvízellátó rendszert hogy azok rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná váltak. Az épületgépészeti rendszerekben rongálással okozott kár összesen 5.905.000 Ft.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a három férfit egyaránt börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra, a nőt közérdekű munka büntetésre ítélje. Az ügyben az Esztergomi Járásbíróság 2022. június 28-ra tűzött ki tárgyalást.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség