Kategóriák: Hírek

Gulyás: a gázembargó veszélyeztetné Európa egészének ellátását

A magyar kormány továbbra is csak olyan szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint Oroszországnak, a gázembargó esetén viszont Európa egészének ellátása kerülne veszélybe – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június 17-én, pénteken a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a háborús és gazdasági helyzetet értékelte a kabinet. Soha nem volt akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak – tette hozzá. Minél közelebb van valaki a háborús övezethez, annál nagyobb az infláció. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz – mondta. Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben.

Gulyás Gergely a jövő héti EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Európai Unió egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat támogatnak, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint annak, akit szankcionálni akarnak. Kijelentette: az eddigi brüsszeli döntések hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ilyen rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig Európa egészének ellátása kerülne veszélybe, ezt nem csak a magyar, hanem az egész európai gazdaság megszenvedné. Közölte azt is: a globális minimumadót nem támogatja a kormány, így az európai pénzügyminiszterek pénteki ülésére a magyar pénzügyminiszter ezzel a „kötött mandátummal” érkezik.

Az üzemanyagárstoppal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy azok, akik magyar forgalmi rendszámmal tankolnak, továbbra is 480 forinton vehetnek benzint és dízelt. Brüsszelből érkezett egy levél az intézkedés visszavonására – tette hozzá. Ebben a helyzetben több érv szól a beavatkozás mellett, mint a piaci folyamatok szabadon engedése mellett. A versenyt nem sérti ez a lépés, mert a fuvarozók rendes áron tankolnak – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a dugódíjjal kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, „ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket”. Hozzátette: sem a kormánynak, sem polgármestereknek, „még liberális polgármestereknek sem” javasolja, hogy életvezetési tanácsokat adjanak. Mindenki a jogszabályok betartása mellett úgy él, ahogy neki kényelmes. Szabadság van – jelentette ki. A miniszter megjegyezte: Európában ugyan a 21. századi liberalizmus szembefordult a szabadsággal, de ezt nem érdemes Magyarországon is átvenni. A kormány szerinte csupán ösztönzőket adhat.

Forrás: MTI / origo.hu
Borítókép: MTI/Soós Lajos

Megosztás