Kategóriák: EsztergomHírekSport

Békefutás, avagy Peace Run

Esztergom és Párkány is bekapcsolódott a Békefutásba, melyet 1987-ben Sri Chinmoy sportoló, filozófus és művész kezdeményezett. A Békefutás keretében június 15-én, szerdán „Békevirággá” nyilvánították a Mária Valéria hidat, így a híd esztergomi, illetve párkányi lábánál béketáblát helyeztek el.

A békefutók Komáromból égő fáklyával futottak Párkányba június 14-én, majd egy közös délutáni városi futást követően megpihentek és szerdán reggel nyolc órakor találkoztak a Mária Valéria híd párkányi lábánál, ahol egy béketáblát avattak fel. A nemzetközi váltófutás egyik szervezője szlovákul mondta el a beszédét, melyet Szabó Eugen, Párkány polgármestere tolmácsolt.

A magyarországi, szlovákiai, csehországi, svájci és brazíliai résztvevők ezt követően átfutottak az esztergomi oldalra, ahol szép számú delegáció fogadta őket. Esztergomban a sportrendezvény egy másik szervezője mondott beszédet, majd Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere köszöntötte a befutókat. A beszédek után a Bánomi ovisok színes műsorokkal készültek, végül a híd esztergomi lábánál is leleplezték a béketáblát. Az eseményen az alpolgármester mellett Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Maráz Zsuzsi, esztergomi ultrafutó is részt vett.

Európában 2022-ben a váltófutás, a Duna folyó mentén, 10 országban zajlik. Közel 3000 kilométeren, több százezer ember részvételével. A futás magyarországi szakasza 8 napig tart, a sportolók Esztergomot elhagyva Visegrád irányába futottak tovább.

Az 1987 óta tartó Peace Run elnevezésű nemzetközi váltófutáson eddig több millióan vettek részt a világ mintegy 150 országában. A Békefutás a világ legnagyobb égő fáklyás váltófutása. Küldetése, hogy áthidalja a nemzetek közötti kulturális és vallási határokat, illetve saját belső határaink átlépése. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző országok lakóit. A Békefutás hitvallása, hogy egy ilyen esemény az egység és a béke üzenetét hordozza, amely túlszárnyalja az emberek közötti nemzeti, politikai, faji, vallási hovatartozásból fakadó határokat.

A futás mottója így hangzik: „Tégy egy lépést a békéért!” Ez a lépés lehet valódi vagy jelképes. A Békefutás célja egy egyszerű gondolatra épül. Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. Ahelyett, hogy bírálnánk a világot, megtesszük azt, ami a saját felelősségünk: önmagunkban és közvetlen környezetünkben a békére törekszünk.