Kirabolt egy nőt, majd a pizzafutár autóját is ellopta

Nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki egy esztergomi címre álnéven adott le ételrendelést, majd kifigyelte a pizzafutárt, akinek a gépkocsijával elhajtott. A vádlott ezt megelőzően egy kerékpáros nőt is kirabolt Esztergomban.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2021. augusztus 29-én 22 óra 48 perckor álnéven rendelt ételt, és kézbesítési címeként olyan esztergomi címet adott meg, ami nem az övé. Amikor a pizzafutár kiszállította az ételt, titokban figyelte őt, vele telefonon kapcsolatban állt és – azért, hogy a gépkocsijától eltávolítsa – az esztergomi térre irányította.  A futár az indítókulcsot a gépkocsiban hagyta. A vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott a járműbe beült, és azzal elhajtott. A gépkocsiban található értékek eltulajdonításával 67.100 forint kárt okozott. A gépjárművet a rendőrök másnap megtalálták, illetve a gépkocsiból eltulajdonított rádiósmagnó a vádlott esztergomi lakóhelyén lefoglalásra került, így az okozott kárból 4.900 forint megtérült.

A vádlott 2021. augusztus 25-én az esti órákban az Esztergom Kis-Duna sétányon kerékpározott, amikor utolérte az előtte szintén kerékpárral közlekedő sértett nőt. A férfi ekkor hirtelen mozdulattal kikapta a sértett kerékpárjának első kosarába helyezett bevásárlótáskát, amiben iratai, készpénze, 2 darab bankkártyája és használati tárgyai voltak.  A lopás elkövetési értéke 14.850 forint, amely nem térült meg, mivel a táskát és annak tartalmát a vádlott később a Dunába dobta. A férfi a bankkártyával pizzát rendelt, ezzel 9.360 forint kárt okozott a sértettnek, valamint további tizenhatszor próbált fizetni a két bankkártyával, de a tranzakciók sikertelenek maradtak, mivel a sértett a bankkártyákat letiltatta.

A vádlott 2021. május 10. napjától 2022. május 10. napjáig járművezetéstől eltiltás alatt állt, ennek ellenére 2021. augusztus 29. napján és 2021. szeptember 04. napján a sértettek tulajdonában álló személygépkocsikat eltulajdonította, azokkal Esztergom lakott területén közlekedett, a gépkocsikból értékeket tulajdonított el.

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. június 13. napján tartott tárgyaláson, a többrendbeli lopás vétsége, jármú önkényes elvételének bűntette, járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége, egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben, 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 63.946 forint vagyonelkobzásra, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság végzésben a vádlott letartóztatásának fenntartásáról is döntött, mely végzés végleges.

További részletek>>

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Fotók: police.hu