Gyorsított eljárásban ítélték el a cseh embercsempészt

Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték azt a cseh állampolgárságú férfit, aki 19 migránst, köztük 3 kiskorú személyt szállított illegálisan egy gépkocsival. A férfit május 31-én, Esztergomban fogták el.

A tényállás szerint 18 fő szír és 1 fő iráni állampolgár Törökországon, Görögországon, majd Albánia, Koszovó és Szerbián keresztül érkeztek 2022. május végén a jogszabályi rendelkezések megsértésével a határt átlépve Magyarországra, ahol 2 napot tartózkodtak, majd egy ismeretlen erdős helyen május 31-én találkoztak az elkövetővel.

A cseh férfi az általa vezetett tehergépkocsiból kiszállt, annak rakterét kinyitotta, ahová a 19 fő beszállt, majd a gépkocsival Esztergom felé utazott, hogy a Mária Valéria hídon keresztül átlépje a külföldi személyekkel az államhatárt átlépje.

A gépjárművet 2022. május 31-én 8 óra 5 perckor Esztergomban, a Lőrinc utcában a Mária Valéria hídtól nem messze az Esztergomi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársai ellenőrzés alá vonták, majd az embercsempészt elfogták.

Az Esztergomi Járásbíróság 2022. június 2. napján gyorsított eljárásban hozott ítéletet a cseh állampolgárságú férfivel szemben. A bíróság a vádlottat embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítéletet a vádlott és a védője tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék