Hírek

Így Válassz Nyerőgépet: RTP Érték vs. Téma és Játékmenet

Minden szerencsejátékos számára örök kérdés, hogy miként tudja megtalálni és kiválasztani azokat a nyerőgépeket, amelyeken a legnagyobb szerencséje lesz.

Bár a legtöbb modern online kaszinó oldalán, mint például az ICE Kaszino, minden nyerőgép jól fizet, egyes játékosoknak egyik, míg másoknak másik gépnél lehet nagyobb szerencséjük. Alapvetően kétféleképpen lehet megközelíteni a kérdést, bár a legtöbb játékos a két megközelítési módot vegyítve hoz végső döntést, akár tudatosan, akár tudat alatt. Az első opció, hogy a megérzéseidre és a tapasztalataidra építesz és azokat a gépeket preferálod, amelyeken korábban nagyot nyertél. Sokan esküsznek erre az egyszerű de nagyszerű megoldásra és vannak, akik kifejezetten csak bizonyos témájú, például szuperhősös, vadnyugatos, stb. nyerőgépeket pörgetnek.

Azért, mert hosszú távon úgy érzik, hogy valamiért ezeken a gépeken van a legnagyobb szerencséjük. A játékosok másik csoportját azok alkotják, akik tisztán racionális megközelítéssel a játékgépek paramétereiből kiindulva keresik a számukra legideálisabb slot játékot. Ebben legalább annyi igazság van, mint az előző hozzáállásban, hiszen a különböző tétekben és különböző jártékstílusban játszó szerencsejátékosokhoz más volatilitású és más játékmenetet kínáló gépek passzolhatnak. Olvass tovább és tudd meg hogyan tudod te is kiválasztani azt a nyerőgépet, amelyen a legnagyobb nyereményeket fogod tudni bezsebelni!

Ezt Mutatja Meg az RTP Nyereménykifizetési Érték

Az RTP nyereménykifizetési érték (angolul Return to Player  percentage) azt mutatja meg, hogy nagyon hosszú távon vizsgálva az adott nyerőgép a beledobott pénz hány százalékát osztja ki különféle nyeremények formájában. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb. Évtizedekkel ezelőtt, a kocsmákban és egyéb kétes helyeken álló nyerőgépeket “félkarú rabló” néven volt szokás csúfolni, annyira rosszul fizettek. Ezeknek a gépeknek az RTP értéke sokszor alig 70 százalékos volt, de persze a zugkocsmák megbuherált gépeiat akár 10-20 százalékig is le lehetett vinni. Szerencsére hasonló trükközéstől az online nyerőgépek esetében nem kell tartani, egyrészt a jogszabályi környezet durva szigorítása miatt, másrészt a digitális ellenőrizhetőség miatt.

Lehet, hogy már te is észrevetted, hogy az online slot játékok esetében valahol mindig fel van tűntetve az RTP érték. Ez ma már kötelező. A szerencsejáték szabályozások országonként eltérőek lehetnek, de általánosságban véve szinte mindenhol már minimum 90 százalékos RTP értéket kell felmutatnia egy nyerőgépnek ahhoz, hogy engedélyeztetésre kerüljön. A legjobb online kaszinók által kínált nyerőgépek azonban még ennél is jóval magasabb értékkel büszkélkedhetnek, amely általában 95 és 98 százalék között mozog.

Volatilitás, Progresszív Jackpotok és Egyéb Tényezők

Az RTP érték mellett más játékparaméterek is vannak, amelyek nagymértékben befolyásolhatják az elérhető nyeremények nagyságát és gyakoriságát. Rendkívül fontos például ismerned egy nyerőgép volatilitását is ahhoz, hogy eldönthesd, hogy megfelelő választás-e a te játékstílusodhoz. A volatilitás azt mutatja meg, hogy az adott slot játék által kiosztott nyeremények mérete mennyire eltérő. Minél nagyobb a volatilitás, annál nagyobb az elérhető nyeremények mérete közötti ingadozás és annál véletlenszerűbben osztja a gép a nyereményeket időben is. Ebből adódóan a nagy volatilitású gépeken sokszor jóval nagyobbat lehet nyerni, mint az alacsony volatilitású gépeken, viszont ehhez kitartóbb játék is kell. Így hát ezek a gépek azon játékosoknak lehetnek ideálisak, akik egyszerre hosszabb ideig, akár órákig is játszanak, míg egy 5-10 perces rövid pörgetéshez inkább a kis volatilitású, kisebb nyereményeket, de azokat gyakrabban osztogató játékgépek passzolnak. 

Egy másik legalább ugyanennyire jelentős faktor az, hogy a választott játékgépen elérhetőek-e progresszív jackpot nyeremények vagy nem. A progresszív jackpot nyereményalap lényege, hogy minden egyes pörgetéskor a tét egy kicsiny része ebbe az alapba vándorol, majd addig gyűlik itt, amíg egy szerencsés játékos ki nem pörgeti. A modern slot játékok közül sok a legnagyobb arany jackpotok mellett már havi, heti, napi, sőt akár óránkénti jackpot nyereményeket is kínál. Így még nagyobb az esély egy győztes pörgetésre. Mivel a progresszív jackpotok értéke folyamatosan változik, így ezek közül mindig azokat a gépeket érdemes pörgetni, amelyeknél a jackpot nyereményalap már szép nagyra nőtt.

Szerencsefaktor

Szép és jó dolog beszélni ezekről a technikai paraméterekről, azonban, mint a cikk elején már volt szó róla, sokan szinte teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket és inkább a saját megérzéseikre és korábbi élményeikre támaszkodnak a játékgépekkel kapcsolatban. Ebben pedig abszolút lehet ráció. Ahány játékos, annyi játékstílus, akár tudatosan, akár tudat alatt, így természetes, hogy a különböző játékosok más és más stílusú nyerőgépeken érzik magukat a legszerencsésebbnek. Mivel a nyerőgépek hangulata és számos funkciója, például az elérhető bónusz játékok és különleges szimbólumok, alapvetően függ az adott nyerőgép témájától, így természetes, hogy sokan adott témájú nyerőgépeket keresnek. Azoknak, akik hosszan, de kisebb tétekben játszanak, nagyobb szerencséjük lehet egy bonyolultabb, sok nyerővonalas, sokféle bónuszjátékot felvonultató, nagy volatilitású nyerőgépen. A különféle szuperhősös vagy sci-fi témájú nyerőgépek például jellemzően pontosan ilyenek.

Ezzel szemben a letisztult, egyszerű, retro témájú nyerőgépeket pedig sokszor a kezdők keresik, vagy azok, akik viszonylag keveset játszanak. Mivel tehát egy nyerőgép témája rendszerint befolyásolja a nyerőgép játékmenetét és paramétereit is, így van logika abban, ha valaki egy-két adott témában keres slot játékokat. Azon felül is természetesen, hogy sokaknak ez egyfajta szubjektív választás is, hisz úgy tapasztalják, hogy bizonyos nyerőgépeket pörgetve egyszerűen több szerencséjük van.

Megosztás