Kategóriák: Hírek

Kinyitottak a pincék Lábatlanon

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Lábatlani Nyitott Pincék nevű rendezvényt a Kamberekben, május 14-én, szombaton.

15 nyitott pince, finom borok és ropogtatni valók várták a vendégeket a lábatlani pincesoron, ahol zenészek gondoskodtak a jó hangulatról. A rendezvényt Schmidt-Kovács Béla, a GERECSE Borbarát Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke, Teller Péter, Lábatlan polgármestere és Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Schmidt-Kovács Béla köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy hosszú évek óta tartó hagyomány, hogy minden évben megrendezik ezt a családias rendezvényt. Kiemelte, hogy Lábatlanon mindig nagyon fontos volt az embereknek a bor és a szőlő szeretete. Hozzátette, hogy az itteni pincék nagy része az 1800-as években épült, melyeknek többségét már szépen felújították. „Korábban jelentősnek mondható bortermelés folyt ezen a területen. Az itteni borokból akkoriban még a budapesti fogadókba is szállítottak” – jegyezte meg, majd rávilágított arra, hogy ez a terület a fehérborok termelésére alkalmas, ezért többek között rizlinget, chardonnay-t és királyleánykát szüretelnek a borosgazdák.

Teller Péter, aki maga is bortermelő, elmondta, hogy immáron tizennegyedik alkalommal rendezik meg ezt az eseményt, amire mindig sok városlakó és környékbeli borkedvelő látogat el. „Úgy gondolom, hogy nagyon jelentős Lábatlan életében egy-egy ilyen rendezvény. Én a kezdetek óta részt veszek a nyitott pincéken, illetve a rendezvény szervezésében is” – tette hozzá a polgármester.

Erős Gábor úgy vélekedett, hogy a város életében ez egy kiemelt jelentőségű rendezvény, ami óriási dolog. „Én arra kérem azokat, akik más településről jöttek ide, vigyék hírét ennek a rendezvénynek, hiszen nagyon fontos az, hogy minél nagyobb közösséget alkossunk” – tette hozzá a képviselő, majd rávilágított arra, hogy régebben a filoxéra nagy pusztítást végzett ezen a területen is, azonban a XIX. század elején újraéledt ez a borvidék is. „Sokan nem tudják, de a lábatlani fehérbor vetekedett a neszmélyi borokkal és bízom benne, hogy a jövőben ezt újból be tudták bizonyítani a lábatlani borászok” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy jövőre a nyitott pincék 15. évfordulóját ünnepelik, majd egy évvel később a település várossá válásának 20. évfordulóját.

A rendezvényen a jó hangulatról a Táti Férfikórus, Jónás Géza és zenekara, Pálházi Bence és bandája, Pozsgai Gergő tamburazenekara, Marosi Zoltán, Folk on 45, Luis Eduardo Castagno Trio és a Stoned gondoskodott.

A finom borok és az egytálételek mellett a pincéknél zsíroskenyérrel, pogácsákkal, sajtos stanglival, süteményekkel készültek, a Könyves-Nyitrai pincénél pedig zakuszkával és házilekváros kenyérrel is kedveskedtek. A rendezvény során betekintést nyerhettünk többek között a Schmidt-Kovács és a Teller pincékbe, Beluzsár Levente pedig lopóval szívta fel nekünk a bort.

Ősök fala a Könyves-Nyitrai pincénél.
Megosztás