Kategóriák: DorogHírek

A jövő sportközösségei címmel rendeztek konferenciát Dorogon

Európa Nap – A Párbeszéd Napja alkalmából „A jövő sportközösségei” címmel konferenciát tartottak a dorogi birkózó csarnokban, május 13-án, pénteken. A résztvevők az előadások során többek között betekintést nyerhettek a felvidéki, illetve a szerbiai sportéletbe is.

A konferencián köszöntőt mondott Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, majd dr. Tittmann János, Dorog polgármestere és dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke tartott nyitóelőadást.

Erős Gábor többek között az összefogásról és a csapatmunkáról beszélt. Elmondta, hogy Magyarország az elmúlt években megmutatta, hogy a sport területén összefogással és megfelelő támogatással hova lehet eljutni. Hozzátette: „Elég itt a teremben körbe nézni, hiszen a technikai sportágaktól kezdve bármelyik sportágban nagy neveket látunk, különösen a birkózásban, hiszen egy olimpiai bajnok is van a köreinkben, Lőrincz Tamás személyében.” A képviselő megjegyezte azt is, hogy ez mind nem valósulhatott volna meg, ha nincs sport, pénz, eszköz, alázat és a megfelelő támogatás, ami odasegíti a sportolókat, hogy elérjék a csúcsot.

Dr. Tittmann János előadásának középpontjában ezúttal a frusztráció, vagyis a megélt kudarcot kísérő zaklatott lelkiállapot állt. Elmondása szerint a sportban megtapasztaltak újra segítenek, ugyanis a frusztrációkezelés első kötelező elemére, a realitáskontroll jelentőségére figyelmeztetnek bennünket.

Dr. Simicskó István a sport és a honvédelem kapcsolatáról, illetve a sport egyetemes jelentőségéről beszélt. Kiemelte: „A sportból mindig kiragadom a Fair Play-t, azaz a sportszerűséget, hogyha ezt alkalmazzuk életünkben, akkor talán minőségibbé tudjuk tenni az emberi kapcsolatainkat.” A sportszövetség elnöke megjegyezte, hogy a hatalomért folytatott harc, vagy a szomszédban zajló háború nem hozza ki a szépet és a jót az emberből, azonban a sport erre lehetőséget ad.

A köszöntő és a nyitóelőadások után dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa járult a pulpitus elé, aki a jövő sportközösségeit hármas értékteremtés mentén vizsgálta sportszakmai, társadalmi és gazdasági aspektusban. Előadásában kitért a földrajzi és történelmi klaszterekre, valamint a jövőbeni sportegyesületek gazdasági működésére.

Horváth Zoltán, a HC DAC Dunaszerdahely elnöke arról beszélt, hogyan épülhet újjá és juthat el a nemzetközi szereplésig néhány év alatt egy sportegyesület, illetve milyen sportszakmai szakaszok és gazdasági szempontok befolyásolják a fejlődési ívet. Mindezt a dunaszerdahelyi női kézilabda csapatának példáján mutatta be.

Bacsa Péter, az Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) alelnökének köszöntőjét követően, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA), Magyarország példaértékű tehetségtámogató központját mutatta be Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok. Többek között választ kaphattunk arra a kérdésre, miszerint miért jó a kisebb egyesületeknek is csatlakozni az akadémiához, továbbá, hogy milyen biztonsági rendszert dolgoztak ki az utánpótláskorú birkózók igazolása kapcsán.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy a szerb sportolók híresek a szívósságukról és mentalitásukról. Mindemellett bepillantást nyerhettünk a szerb egyéni és csapatsportágak mindennapjaiba. De megismerhettünk a Szerb Birkózószövetség célrendszerét, illetve egyesületeinek pénzügyi működési hátterét.

Szekér Zoltán sportigazgató, az esemény főszervezője, az olimpiai mozgalom jelmondatával zárta a konferenciát: gyorsabban, magasabbra erősebben, amelyet 2021-ben Thomas Bach, NOB elnök javaslatára az együtt szóval egészítettek ki. A konferencia így a városi, térségi, országos és nemzetközi közös gondolkozás jegyében zárult. A zárógondolatokat követően a résztvevők egy fotókiállítást is megtekinthettek a birkózó csarnok Dr. Hegedüs Csaba termében „10 éves a dorogi sport” címmel.

Megosztás