Kategóriák: Hírek

Húsvéti szimbólumok és hagyományok

A húsvéti hagyományok és szimbólumok az idők során fejlődtek, bár néhányuk már évszázadok óta létezik.

Míg a keresztények számára a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, sok húsvéti hagyomány nem található meg a Bibliában. A keresztény ünnep legkiemelkedőbb világi szimbólumát, a húsvéti nyuszit a hírek szerint a német bevándorlók vezették be Amerikába, akik áthozták a tojást tojó nyúlról szóló történeteiket. A tojások díszítése a feltételezések szerint legalább a 13. századra nyúlik vissza, míg a húsvéti felvonulás rítusának még régebbi gyökerei vannak. Más hagyományok, mint például a húsvéti cukorka fogyasztása, a kora tavaszi ünnep megünneplésének modern kiegészítői közé tartoznak.

Photo 12485400 © Arne9001 | Easter Bunny

Húsvéti nyuszi

A Biblia nem tesz említést egy hosszú fülű, rövid farkú lényről, aki feldíszített tojásokat szállít a jól nevelt gyerekeknek húsvét vasárnapján; ennek ellenére a húsvéti nyuszi a kereszténység legfontosabb ünnepének kiemelkedő szimbólumává vált. Ennek a mitikus emlősnek a pontos eredete nem tisztázott, de a nyulak, amelyekről ismert, hogy termékeny nemzők, a termékenység és az új élet ősi szimbólumai.

Egyes források szerint a húsvéti nyuszi először az 1700-as években érkezett Amerikába német bevándorlókkal, akik Pennsylvaniában telepedtek le, és az „Osterhase”-nak vagy „Oschter Haws”-nak nevezett tojásrakó nyulak hagyományát szállították. Gyermekeik fészket raktak, amelyekbe ez a lény lerakhatta színes tojásait. Végül a szokás elterjedt az Egyesült Államokban, és a mesés nyulak húsvét reggeli kiszállításai kiterjedtek a csokoládéra és más édességekre és ajándékokra, míg a fészkeket díszített kosarak váltották fel. Ezenkívül a gyerekek gyakran kihagytak sárgarépát a nyuszi számára, hátha megéhezik a sok ugrálás miatt.

Húsvéti tojás

A húsvét vallási ünnep, de néhány szokása, például a húsvéti tojás, valószínűleg a pogány hagyományokhoz kötődik. A tojást, az új élet ősi szimbólumát a tavaszt ünneplő pogány ünnepekhez hozták összefüggésbe. Keresztény szempontból a húsvéti tojások Jézus sírból való kiemelkedését és feltámadását jelképezik. A húsvéti tojásdíszítés egyes források szerint legalább a 13. századra nyúlik vissza. Ennek a szokásnak az egyik magyarázata, hogy a tojás korábban tiltott étel volt a nagyböjti időszakban, ezért az emberek festették és díszítették a bűnbánat és a böjt időszakának végére, majd húsvétkor ünnepelték.

Megosztás