Kategóriák: EsztergomHírek

Virágvasárnapi szentmise az Esztergomi Bazilikában

Virágvasárnapi szentmisét mutatott be Erdő Péter esztergom-budapesti érsek az Esztergomi Bazilikában április 10-én. A bíboros szerint a nagyhét alkalmat nyújt arra, hogy megvizsgáljuk életünket.

A szentmisén dr. Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója, két ministráns, illetve a kórus adta elő a passiót. „A passiónak ez a története már nyitánya a nagyhét liturgiájának. Találunk ebben a csodálatos elbeszélésben egy egészen különleges mozzanatot, amely rávilágít arra, hogy hogyan élhette át maga Jézus előre a szenvedés egész történetét. Titokzatosan utal rá már az utolsó vacsorán, amikor elmondja, hogy testét értünk adják és vérét értünk ontják.” – mondta Erdő Péter, majd hozzátette: „De még inkább előrevetíti a későbbi eseményeket Jézus imája az Olajfák hegyén, ahol azt kéri az Atyától, hogy vegye el tőle a szenvedés kelyhét, de mégis ne az ő akarata teljesüljön, hanem az Atyáé. Imája közben Jézus átérzi a rá váró szenvedést, megaláztatást, a fizikai fájdalmat. Ezért mondja az evangélista, hogy verejtéke, mint megannyi vércsepp hullott a földre.”

A bíboros kitért arra is, hogy Isten előtt múlt, jelen és jövő egyetlen hatalmas képpé rendeződik. Jézus titka pedig az istenemberség, vagyis az, hogy valóságos emberi természete és ugyanakkor isteni természete egyetlen személyben találkozik, ez pedig az második isteni személy. „El sem tudjuk képzelni, hogyan láthatta ő ekkor a bűnt, a világot és az egész emberiség életét. De ránehezedett a mi mai történelmünk súlya is. A most folyó háborúk, a gonoszságok és hazugságok, az igazságtalanság, az önzés, az elnyomás minden formája, amit csak az emberiség gonosz találékonysággal kialakíthatott, vagy amibe keserű tehetetlenséggel belesodródott.” – jelentette ki az érsek, majd megjegyezte, hogy a mostani háborúban is látjuk a vétkes és vétlen sodródás dinamikáját. „Bűneink, mint a forgószél elragadtak minket.”

Erdő Péter a szentmise végén örömtelinek nevezte, hogy enyhült a pandémiás helyzet és idén együtt ünnepelhetünk húsvétkor. Egyúttal bejelentette, hogy a hagyományokhoz híven ezúttal is számíthatnak a gyermekek mézeskalács bárányokra.

Borítókép: hidlap.hu