Kategóriák: DorogHírekProgramok

Irtó nagy szemetes nap Dorogon

Április 30-án, szombaton immáron harmadik alkalommal hirdetik meg az Irtó nagy szemetes napot Dorogon.

A tavaly és tavaly előtt megrendezett dorogi hulladék-újrahasznosító akciónapokon térségünk lakosságának jóvoltából összesen mintegy harminc köbméternyi műanyaghulladékot sikerült közvetlenül az újrahasznosító üzemekbe küldeni.

Sokan jelezték, hogy számítanak a program folytatására, ezért a BEBTE Szemétirtók csoportja a KÖZÖD Egyesülettel közösen újra akciónapot hirdet 2022. április 30-án, szombaton 9 és 13 óra között, a dorogi József Attila Művelődési Ház udvarán. Az alábbi leírásban szereplő műanyagtípusok mellett a mostani alkalommal az alumínium italosdobozokat (sörök, üdítők, energiaitalok) is átveszik!

Mi a szervezők célja?

  • Szeretnék felhívni a figyelmet az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés fontosságára.
  • Szeretnék megismertetni a lakossággal a különféle műanyag-fajtákat és az újrahasznosítás útján készülő termékeket.
  • Az összegyűjtött hulladékért kapott pénzből a cselekvő természetvédelmet szolgáló közösségi tereket szeretnének létrehozni.

Milyen hulladékot vesznek át?

Az annavölgyi Holofon Zrt-vel együttműködve az általuk feldolgozható polietilén és polipropilén alapanyagú csomagolásokat, dobozokat és tárgyakat. Elvileg minden műanyag terméken megtalálhatók az alábbi kódok. Ha ezeket a számokat látod rajta, akkor elhozhatod.

  • 2-es kódszámú HDPE / PE-HD – nagysűrűségű polietilén
  • 4-es kódszámú LDPE / PE-LD – kissűrűségű polietilén
  • 5-ös kódszámú PP – polipropilén

Ide tartoznak: kerti bútorok, sörösrekeszek, tejesládák, zöldséges ládák, marmonkannák, locsolókannák, konyhai ételtároló-dobozok, bizonyos műanyag élelmiszer-csomagolások (ketchup, mustár, majonéz) mosókapszulák dobozai, bizonyos mosószeres, öblítős flakonok, samponok, tusfürdők, kozmetikumok csomagolása, bizonyos gyógyszeres, vitaminos dobozok, kupakok.

Az esztergomi Alcufer Kft-vel együttműködve pedig át tudják venni a leggyakoribb és legismertebb műanyagot, a PET-palackokat is.

  • 1-es kódszámú PET / PETE – polietilén-tereftalát, poliészter

Ide tartoznak: üdítős, ásványvizes, sörös, boros palackok, bizonyos mosószeres, öblítős flakonok, samponok, tusfürdők, kozmetikumok csomagolása, bizonyos gyógyszeres, vitaminos dobozok.

A felsorolt műanyagok mellett le lehet adni a háztartásokban keletkezett alumínium italosdobozokat is.

Milyen műanyagfajtákat NEM tudnak átvenni?

  • 3-as kódszámú V / PVC – vinil, polivinilklorid
  • 6-os kódszámú PS – polisztirol (hungarocell)
  • 7-es kódszámú OTHER / EGYÉB

Ide tartoznak például a csövek, szerelvények, műanyag padlóburkolatok, szigetelőanyagok, már újrahasznosított, vagy vegyes műanyagból készült termékek, például a gyerekjátékok (autók, csúszdák, babaházak, stb.), „egyszer használatos” ételcsomagolások, kisméretű ingyenes zöldséges rekeszek, cserepek, virágládák.

Játékokat, hungarocell hulladékot, egyéb nem a fenti kritériumoknak megfelelő hulladékot NEM VESZNEK ÁT! A szervezők kérik, hogy a hulladékot tiszta állapotban hozzá el!

Szervezők: Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) – Szemétirtók, Közösen Dorogért Egyesület (KÖZÖD).

Együttműködő partnerek: Holofon Zrt., Alcufer Kft. Kommunál-Junk Kft.

Facebook esemény>>