Kategóriák: HírekSport

Milyen cipőt válasszak futballozáshoz?

Sokan szeretik a labdarúgást és ha nem is versenyszerűen, de legalább amatőr, vagy hobbi szinten űzik a sportágat. A futballisták számára a tavasz igazi mérföldkövet jelent, hiszen beköszönt a jóidő és így már nemcsak teremben, hanem a szabadban is lehet rúgni a bőrt. Na de milyen a tökéletes focicipő? Cikkünkben erre keressük a válaszokat.

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy milyen talajon fogunk sportolni, ebből a szempontból ugyanis nem mindegy, hogy az adott lábbelinek milyen a talpa. Vannak olyan teremcipők, amelyeknek általában vékonyabb a gumitalpuk és lekerekített szélük van. Ezeket általában a futsalosok, azaz a teremlabdarúgás szerelmesei használják.

Azonban vannak kifejezetten vastagabb gumiból készült talpazatú foci cipők is, amelyeket leginkább beton, vagy aszfaltréteggel ellátott játékterekre ajánlanak. Mivel a súrlódás következtében a gumi egy idő után elkopik, így a fokozott teherbírás miatt és a hosszabb élettartam reményében célszerűbb minőségibb, egyben vastagabb talpú lábbelit választani. Nem mellesleg a kemény talajon való futás igencsak megterheli szervezetünket, így ha megfelelő cipő mellett tesszük le a voksunk, akkor a sarkainkat, a térdeinket és a gerincünket is megóvjuk a túlterheléstől.

Azok, akik pedig füves-, vagy műfüves pályán játszanak, – vagy netán magasabb szinten űzik a labdarúgást – ők inkább olyan stopliscipőket választanak, mint amelyeket például a Nike Mercurial termékcsalád kínál.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a megfelelően kiválasztott foci cipő mellé kényelmes, sportos zoknit keressünk. Lehetőleg olyat válasszuk, ami egyszerre lábszárvédőként is funkcionál, vagy legalább olyat, mely kellőképpen tartja a bokát. S ha ezzel mind megvagyunk, akkor még mindig nincs vége, hiszen az időjárásnak megfelelő, kényelmes alsó- és felsőruházatban induljunk a pályára!

A nyári melegben érdemesebb minőségibb, légáteresztő felsőt viselnünk, mivel izzadás közben a műszálas futballdresszek kellőképpen ronthatják a komfortérzetünket. A nadrág is fontos: érdemes olyat választani, amelyben nincsen háló, illetve amelyet akár meg is tudunk kötni. Futás közben a súrlódás hatására ugyanis fel- és le is csúszkálhat a ruhadarab, így egy idő után zavaró lehet, ha folyt igazítani kell rajta.

Megosztás