Kategóriák: Hírek

Kevesebbet aludhatunk vasárnap

2022. március 27-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára kell állítani.

Az óraátállítás miatt ismét kevesebbet aludhatunk, cserébe hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont jobb lesz lélekben felkészülni, hogy összezavarodhat az alvásritmus, és fáradtabbak lehetünk az óraátállítást követő napokban. Annál is inkább, mivel március 26-a szombat ráadásul áthelyett munkanap: a március 14-i hétfőt kell ledolgozni.

Tízből nyolc megkérdezett szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában – derült ki a Publicus Intézet által 2021. március 22-25 között végzett felméréséből. A kutatás szerint a válaszadók kétharmada (65%) ha időszámítást választhatna, akkor a nyári mellett döntene, amikor este tovább van világosabb.

Az új évezredben gazdasági haszon immár nem jár a mutatók tologatásával, a 2010-es években például Oroszország, Törökország, Fehéroroszország és Brazília is megszüntette. Érdekességként: az oroszok először a nyári időt tették állandóvá, majd három évvel később, 2014-ben a rossz tapasztalatok miatt inkább átálltak a télire.

Az Európai Parlament 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről, két évet adott a tagállamoknak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást teszik-e véglegessé. A kérdést azonban azóta sem sikerült eldönteni. Bár az EU tagállamai saját hatáskörben választhatnak a téli és a nyári idő között, a gyakorlatban azonban egységes uniós döntésre van szükség. A téma legkorábban talán 2024-re kerül újra terítékre.

Felhasznált források: publicus.hu / penzcentrum.hu / 24.hu

Megosztás