Kategóriák: EsztergomHírek

Katonahősökre emlékeztek Esztergomban

A második világháborúban Esztergom ostromakor elesett és jelöletlen tömegsírba temetett mintegy száz magyar honvéd katonahősökre emlékeztek március 19-én, szombaton a Szamárhegyen felállított emlékkeresztnél.

Az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) szervezésében idén immár 30. éve emlékeztek meg az Esztergom-Szamárhegy térségében a város ostromakor, 1945. március 20-21-én elesett, és jeltelen tömegsírba temetett honvéd katonahősökről.

A megemlékezésen részt vett Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) elnöke, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke és Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere. Rajtuk kívül jelen voltak a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztályának, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesületnek – élükön Babák László ezredessel –, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviselői.

Koditek Pál beszédében felidézte, hogy 1945. március 20-21. közötti időszakban a Kis- és Nagy-Szamárhegy térségében mintegy száz katona vesztette életét, akiknek esélyt sem adtak a visszavonulásra. A honvédek azóta is jeltelen tömegsírokban, elfeledett lövészárkokban nyugszanak. Elmondta, hogy 1944 decemberében érte el a front Esztergomot, az oroszok december 26-án, Karácsony másnapján foglalták el a várost, majd január 6-án a magyar-német seregek visszafoglalták a települést. Onnantól kezdve március 21-ig a városban és a környéken állandó harcok folytak. 1945. március 21-én a Vaskapunál, a Dobogókői úton található Szalma-hídnál és Dorog irányából áttörést indított az ellenség és hamarabb jutottak el Esztergomba, minthogy a Szamárhegyen védekezők vissza tudtak volna vonulni, így bekerítették őket.

A beszéd után először a Centenáriumi Hagyományőrző Egyesület, utána Erős Gábor, Kassai Kálmán, a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztályának Egyesülete nevében, végül Meszes Balázs és Deliné Szemán Margit az EBE nevében koszorúzott. A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult, majd Kassai Kálmán mondta el gondolatait az elesett katonákról és az itt maradt lelkekkel kapcsolatban. Végezetül köszönetet mondtak a Dankó családnak, akik önzetlenül, hosszú évtizedek óta gondozzák az emlékkeresztet és környezetét.

Fotók, forrás: Hídlap / Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat / Erős Gábor Facebook oldala

Megosztás