Nagy számban voltak szabadtéri tűzesetek a hosszúhétvégén

Közel 50 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tűzesetek oltásához a hosszú hétvége során Komárom-Esztergom megyében. A térségünkben Bajóton és Nagysápon égett az aljnövényzet.

A beavatkozások alkalmával rögzítésre került, hogy a száraz növényzet, összesen mintegy 30 hektáron égett le szerte a megyében. A tűzoltók feszített tempóban végezték az oltási munkálatokat. Kéziszerszámok, puttonyfecskendők, vízsugarak segítségével közelítették meg, határolták körül és oltották el a lángokat.

A hosszú ideje tartó csapadékmentes időjárás miatti szárazság fokozott tűzveszélyt jelent. Az országosan, március 10-én kiadott tűzgyújtási tilalom ellenére sokan gyújtanak tüzet, hogy a kertben keletkező zöldhulladéktól megszabaduljanak. A tűz gyújtásakor minden esetben győződjünk meg, hogy a települési önkormányzat a tűz gyújtásával, kerti hulladék égetésével összefüggésben rendelkezik-e a kérdést szabályozó rendelettel. Abban az esetben, ha igen, az abban foglaltaknak megfelelően égethetünk kertünkben. Ha a településnek nincs a témában kiadott rendelete, akkor a település teljes területén tilos a kerti hulladéktól ilyen formán megszabadulni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az erdők, fásítások, fasorok, facsoportokban és ezek kétszáz méteres környezetében szigorúan tilos a tűzgyújtás, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tűzgyújtási szabályok be nem tartása szankcionálást, akár bírságot is vonhat maga után.  

Fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a szabályokra, hisz amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet.

Forrás: Katasztrófavédelem
Fotók: Kriszeg Sándor tű. szds., Németh Tamás tű. zls. – Nyergesújfalui Katasztrófavédelmi Őrs