Kategóriák: EsztergomHírek

Megyei jogú város lett Esztergom

„Történelmet írtunk! Az Országgyűlés mai, utolsó ülésén történelmi múltjához méltó rangra emelte Esztergomot: többségi támogatással elfogadásra került ugyanis az a törvény, melyben Magyarország első városát megyei jogú várossá nyilvánították.” – jelentette be Erős Gábor a közösségi oldalán.

Esztergom alpolgármestere, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje arról számolt be, hogy nemrégiben kezdeményezték, hogy Esztergom kapja vissza a megyei jogú városi státuszát. Indoklásként akkor azt írta, hogy erre a címre a több mint ezeréves történelme, illetve a magyarság történetében betöltött szerepe miatt is rászolgálna a település.

Az Országgyűlés 2022. március 10-én, a 2018-2022-es ciklus utolsó ülésén döntött arról – 132 igen, 3 nem szavazat mellett –, hogy Esztergom és Baja kapja vissza a megyei jogú város címet, melyet 1950-es megyerendezések során vettek el tőlük.

„Esztergom végre méltó helyére került városaink között. Nagy öröm ez mindannyiunk számára, és ékes bizonyítéka annak, hogy előre megyünk, nem hátra!” – jegyezte meg Erős Gábor.

Forrás: Erős Gábor közösségi oldala

Megosztás