Kategóriák: Hírek

Gondosórát igényelhetnek az idősek

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma elindította a Gondosóra program keretében megvalósuló jóléti szolgáltatást, melynek keretében a 65 éven felüliek karóra formájú jelzőeszközt igényelhetnek.

Mi is ez a program?

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt kontaktszeméllyel, aki baj esetén közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémájukra.

Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik.

Kik vehetik igénybe?

A programhoz alanyi jogon lehet csatlakozni minden 65. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akik ingyenesen megkapják az államilag támogatott jelzőeszközt.

Az ingyenes jelzőeszközt igényelheti a felhasználó (65. életévét betöltött magyar állampolgár) vagy a felhasználó segítője (az a személy, aki a felhasználó megbízásából és jóváhagyásával tölti ki a regisztrációs űrlapot).

Hogyan működik?

  • Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  • Az eszköz jelzést küld a diszpécserközpont felé.
  • A diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  • Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.
  • A segélyhívó eszközzel az idős ember minden körülmény között képes jelezni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető).
  • A jelzőeszközön segítség kérést küldhetünk a diszpécserközpontnak, amely a központon keresztül összekapcsolja a jelzőt a kontaktszeméllyel, ezzel elősegíti a mielőbbi segítségnyújtást.
  • Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

Mire NEM használható a jelzőeszköz?

Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a diszpécserközpont ebben segíthet.

A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő családtag vagy ismerős regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a diszpécserközpont értesíteni tud.

A programra IDE KATTINTVA lehet regisztrálni.

Forrás: EMMI / esztergom.hu
Borítókép: MTI/Balázs Attila

Megosztás
Tegek: gondosóra