Dohány helyett fűrészporból állított elő vízipipadohányt

Másfél év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki egy esztergomi és egy budapesti ingatlanban olyan vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, melybe dohány helyett faforgács és fűrészpor került.

A megállapított tényállás szerint a gazdasági társaság – melynél a vádlott alkalmazottként dolgozott – 2019. december 9. napján Törökországból importált a vízipipadohány előállításához használatos alapanyagokat, majd 2020. február 7-én ezen termék előállításához használt berendezéseket, gépeket, csomagolásokat. A vádlott és a cég vezetője a termékek előállításához a vízipipadohány alapvető összetevőjéből dohányt nem használtak fel, a termék nikotint nem tartalmazott. A társaság által gyártott vízipipadohány melaszban áztatott fűrészporból és faforgácsból készült.

A vádlott a vízipipadohány gyártásban maga is részt vett, a bekevert alapanyagok mennyiségét és fajtáját a cég vezetőjének utasításai alapján meghatározta az ott dolgozók részére. A vádlott tudomással bírt a termékek bekerülési értékéről, az eladási árukról és a keletkezett haszon mértékéről, továbbá arról, hogy az előállított termékek rossz minőségűek. Ennek elfedésére a vádlott a cég vezetőjének utasításai alapján a termékeket egy bizonyos márkájú, gyümölcsös aromájú vízipipadohány csomagolásával azonos összetételű csomagoló anyagba tette.

A cég adóraktári engedéllyel nem rendelkezett, a termékek előállítása, tárolása és szállítása hatósági engedély nélkül történt, így a kft. által gyártott vízipipadohány adózás alól elvontnak minősül.

A nyomozó hatóság kutatást hajtott végre 2020. augusztus 27. napján a társaság által a vádlottól bérelt és általa lakott esztergomi ingatlanban, ahol megtalálta a dohánytermékek előállításához használt gyártóeszközöket, alapanyagokat, csomagolóanyagokat, illetve készterméket.

A vádlott a kft. vezetőjének cselekményét segítve 24767,5 kg adózás alól elvont, zárjegy nélküli egyéb fogyasztási dohányt állított elő és mindösszesen 818.289.005 forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Tatabányai Törvényszék az ügyészség és a vádlott által kötött egyezséget jóváhagyva, a vádlottat 1 év 6 hónap év börtönbüntetésre ítélte, 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint rendelkezett 885.500 forint vagyonelkobzásról. Az ítélet jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék