Tavaszi várostakarítást szerveznek Nyergesújfaluban

A márciusi ÖKO-napot követően április 9-én tavaszi várostakarítást szervez a nyergesújfalui önkormányzat a település zöldterületein – számolt be a programról Mihelik Magdolna polgármester a közösségi oldalán.

„Örömteli, hogy egyre több esemény történik környezetünk szebbé tételére. Civil kezdeményezések, önkéntes és önkormányzati munka keretében pihenőhelyek létesülnek, hulladékgyűjtés, faültetés és más aktivitások jelzik, van remény a környezettudatos gondolkodás terjedésére. A márciusi ÖKO-napot követően áprilisban tavaszi várostakarítást szervez az önkormányzat zöldterületein. Ennek sikere az itt élőkön múlik, azon, hányan jelentkeznek egy-egy helyszínen.” – jegyezte meg a polgármester.

Mihelik Magdolna kitért arra is, hogy fontos a szemléletformálás, hiszen a városban a folyamatos bírságok ellenére még mindig „lazán” kihelyezik a társasházak, hulladékgyűjtők mellé az oda nem illő bútort, más hulladékot. Az erdőben is csak lábnyomunkat kellene hagynunk. A közterületi, erdei gyűjtőedények használata fontos lépés a célok felé, de igazán környezettudatos ember nem hagy hulladékot a városban és a természetben: az állatok szétszedik a kukák tartalmát, az erdők kezelőinek nehéz feladat ezek ürítése; a közterületi edényzet inkább a csikkek szempontjából értelmezhető – mindenki haza tudja vinni a palackot, csokis papírt, miért kellene ezt közösen/közösből gyűjteni? Ne aggódjon senki, továbbra is maradnak köztéri gyűjtők, de a lakosság többsége ritkán használja ezeket – jegyezte meg a városvezető.

A „TE SZEDD” akció honlapján nem találtak felhívást, így a korábban megszokott keretben, de az önkormányzat szervezi a hulladékgyűjtést.

Találkozási pontok 2022. április 9-én, szombaton, 9.30-kor:

  • Uszodás iskola melletti lejáró – a Duna-part takarítása mindkét irányba.
  • (Kossuth Lajos u. 89.) – parkolás az alsó udvaron lehetséges.
  • Kuckó Gyermekjóléti Szolgálat épülete előtt (Eterniti városrész)
  • Május 1 téri parkoló
  • Szent Donát-szobor a pincevölgyeknél
  • Csemete Lovaspark bejárata
  • Vadkörtefa utca

Az előbb említett találkozási pontok mellé továbbiak is csatlakozhatnak.

A hulladékot a kijelölt pontokról elszállítják a polgármesteri hivatal munkatársai. Kesztyűről, zsákokról, ellátásról a szervezők gondoskodnak.

Magánemberek és szervezetek, közösségi szolgálatos fiatalok is csatlakozhatnak, ahogyan a korábbi években is.

Az önkormányzat kéri a civil szervezeteket, hozzávetőleges létszámmal és logójuk átküldésével jelentkezzenek: titkarsag@nyergesujfalu.hu e-mail címen.

Borítókép: illusztráció