Kategóriák: Hírek

Ökoturisztikai fejlesztések a Gerecse Natúrparkban

A Leader pályázat keretében mintegy 5,7 millió forintból többek között turisztikai kalauzt, mobilapplikációt, tematikus térképet és információs táblákat készítettek a Gerecse Natúrparkban ökoturisztikai fejlesztés gyanánt.

A pályázat keretében a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség a Gerecse Natúrpark településeit, valamint az azt kibővítő LEADER térségek településeit bemutató – a korábbi adatgyűjtéseken alapuló – frissített A5-ös méretű Turisztikai kalauz készült el 10 000 példányban.

A programban az által-ér Szövetség négy mobil információs táblát készítetett el. Az információs táblák három oldalúak, a natúrparkok 4 pillérének tematikájában (természeti örökség, környezeti nevelés, turizmus, vidékfejlesztés) tartalmazzák az alapvető információkat. Ezek a táblák a teljes Gerecse Natúrpark térségben használhatóak lesznek majd, a térségben megnyitott ökoturisztikai látogatóközpontokban, erdei iskolákban, a natúrpark által szervezett rendezvényeken, és a térséghez tartozó településeken is.

A Duna-Gerecse Nonprofit Kft. térségi tematikus térképet készíttetett a pályázati forrásból. A térkép bemutatja a Gerecse Natúrpark településeit, látnivalóit magyar nyelven. 5000 példányban készült el, elérhető a tatai tourinform irodában és a partnerek által szervezett rendezvényeken. Ezen kívül elkészült a Gerecse Natúrpark értékeinek okostelefonos bemutatása, ahol kiemelt szerepet kapnak a natúrpark értékei, települései, eseményei fotókkal, gömbpanorámás megjelenésekkel magyar és angol narrációval. A megjelenés kiegészült 4 db interaktív játékkal is.

A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület a pályázat során egy natúrparki térségi rendezvényt bonyolított le Csolnokon. Ehhez kapcsolódott egy kisebb vásár, amely a natúrpark termékeket és szolgáltatásokat hivatott bemutatni. 15 termelő, kézműves és szolgáltató részére biztosítottak helyet a kis faházakban. A rendezvény alkalmas volt arra, hogy nagyobb ismeretséget szerezzen a Gerecse Natúrpark, mint térség, valamint az itt található termékek és szolgáltatások.

A projekt kapcsán Schunder Tibor, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség elnöke elmondta, hogy a közös, együttműködésen alapuló ökoturisztikai fejlesztések valamennyi konzorciumi partner célkitűzéseiben szerepelnek. A közös gondolkodás 10 éve kezdődött, azóta több projekt vagy esemény és konferencia szolgálja a Gerecse Natúrpark, mint térség fejlődését. Jelen projektben a partnerek által vállalt feladatok és tevékenységek összehangolják a natúrparkban még szükséges fejlesztéseket. A cél az volt, hogy nagyobb ismertséget szerezzen országos és nemzetközi szinten is a Gerecse Natúrpark – jelentette ki az elnök.

A Gerecse Natúrpark térsége természeti és környezeti szempontból kicsit eltér az ország többi natúrparkjától. Területén több természetvédelmi terület is van, ahol az évek alatt semmiféle emberi zavarás és beavatkozás nem történt. Így maradhattak meg azok a különleges természetvédelmi területek, amelyek különleges fajok élőhelyei is – jegyezte meg Schunder Tibor, majd hozzátette: „Jelen közös projekt célja volt elsősorban, hogy a térségben található természeti, épített értékek, egyedi tájértékek bemutathatók legyenek információs pontokon, mobil applikáción, térképen és kiadványban. Az értékek gyűjtése hosszú évek munkája, melyeket már csak minél szélesebb körben marketing csatornákon és installációkon kell megjeleníteni.”