Felújítás alatt álló épületből lopott

Nem jogerősen egy év két hónap börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték azt a férfit, aki segédmunkásként egy esztergomi családi ház felújítása során értékes tárgyakat lopott az épületből.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2020. évtől segédmunkásként felújítást végzett az esztergomi családi házban, így ott helyismerettel rendelkezett, látta, hogy az értékkel bíró tárgyakat hol tárolják, és milyen módon lehet bejutni az ingatlanba. A felújítás alatt álló ingatlan bejárati kapuját nem lehetett kulcsra zárni, hanem egy megbeszélt helyen tartották a kilincset, amely segítségével dolog elleni erőszak nélkül lehetett bejutni az udvarra.

A férfi 2020. március 19-ét megelőző napokban a felújítási munkák ideje alatt részben munkaidőben, részben azt követően több alkalommal, heti rendszerességgel tulajdonított el értékes porcelán tárgyakat, festményt összesen 82.740 forint értékben. Ugyanebből a családi házból egy másik sértett tulajdonát képező szerszámgépeket is eltulajdonított a férfi, összesen 162.500 forint értékben.

Az Esztergomi Járásbíróság a 2022. február 22. napján tartott előkészítő ülésen 1 év 2 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, és 119.990 forint vagyonelkobzásra ítélte a férfit. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Fotók: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség