Kategóriák: EsztergomHírek

Már az első napon nagy sikert aratott a HUMDA Road Safety

Február 21-én, hétfőn érkezett az esztergomi Széchenyi térre a HUMDA „Road Safety – a biztonság az első” országos közlekedésbiztonsági oktatási programsorozata, amely egészen február 25-éig ingyenesen látogatható.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. tavaly szeptemberben indította el az első és második osztályos általános iskolás tanulók számára az edukációs projektet, melynek során 13 helyszínen mintegy harmincezer kisiskolás vehetett részt az eseményeken. Az első szakaszban ezúttal hét helyszínre látogatnak el, amit tervek szerint április közepétől akár 20 újabb állomás követhet. Idén második helyszínként Esztergomba érkeztek a szakemberek a kicsikhez.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy a foglalkozások során 20 perces interaktív oktatás után közlekedési ismeretek átadásában kiemelten jártas szakemberek segítségével, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mennek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkednek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő részt vehet a programokon. Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a Road Safety sorozat központi eleme egy közlekedési kiadvány, amelynek célja, hogy olyan ismereteket adjon a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a tanulók.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal karöltve úgy gondoljuk, hogy nem lehet túl korán elkezdeni a közlekedővé válást és annak alapvető ismereteinek a megtanulását. Talán ez a korosztály még játékosan fogékony arra, hogy gyakorlati elemeket elsajátítsa és azt minél szélesebb körben figyelmével és a közlekedésben részvételével még inkább alkalmazni is tudja. De reméljük azt is, hogy ez a generáció, mikor megszerzi a kellő tudást a szülőkre is mer szólni, ha például egy biztonsági öv becsatolás nélkül marad. Tehát reméljük, hogy a szülők felé is eljut az a fajta tudatosság, amit a gyermek, ha képvisel, akkor ők is könnyebben magukévá tesznek.” – jegyezte meg Weingartner Balázs.

Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere megköszönte a szervezőknek a kiváló program lebonyolítását, ami mindenképpen egy hiánypótló dolog. Úgy fogalmazott, hogy egyre gyorsabb a világ és egyre több a gépjármű, ami által egyre több a közlekedő is. Ezért kimondottan fontosnak tartja, hogy a gyerekekbe „beleégessük” azt, hogy a biztonság az első. „Úgy gondolom, ha a gyerekek már ilyen kicsi korban megtanulják azt, hogyan kell biztonságosan közlekedni, akkor lehet, hogy pont ők figyelmeztetik majd a szülőket az esetleges hiányosságra, vagy szabályra.” – tette hozzá az alpolgármester, majd megjegyezte: „Ez egy nagyon-nagyon nagyszerű program. Köszönjük a HUMDÁ-nak, hogy ezt elhozták városunkba, hiszen tényleg a biztonság az első és bízunk benne, hogy ezen a héten minden gyermek és szülő kihasználja majd az alkalmat és eljönnek egy kicsit, hogy fejlődjenek.”