Kategóriák: DorogHírek

Használt sütőolaj gyűjtőpont Dorogon

Használt sütőolaj gyűjtőpontot létesítettek a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnáziumnál. A gyűjtőponttal kapcsolatban Lőrincz Líviával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Az intézményvezető elmondta, hogy a gyűjtőpontra bárki hozhat használt sütőolajat, azonban mindenképpen zárt palackban kell az olajat elhelyezni az edény nyílásán keresztül. Fontos, hogy a palack műanyag legyen, hiszen az üveg összetörhet a depózás, vagy a szállítás közben. Fontos kiemelni azt is, hogy csak sütőolajat lehet elhelyezni a tárolóban, egyéb olajtípusok leadására nincs lehetőség. A 800 literes edénybe épített GPS pedig jelzi a telítettséget és szabályozza az elszállítást.

A CSEPPETSEM! programot meghirdető Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft-vel a Támogatói- és Szolgáltatói szerződés megkötésére a múlt héten került sor, majd február 14-én állították be a gyűjtőedényt. Az edény már tartalmaz olajat, de ahhoz még időre van szükség, hogy tényleges tapasztalatokat fogalmazzanak meg. „Bízom benne, hogy ez az interjú is segít abban, hogy a városban többen tudjanak erről a lehetőségről.” – jegyezte meg az intézményvezető.

Lőrincz Lívia elmondta azt is, hogy az intézményben nagy hangsúlyt helyeznek a tanítványok környezettudatos nevelésére. Többek között az épület minden szintjén szelektíven gyűjtik a hulladékot, ezen kívül pedig ruhákat és kupakokat is gyűjtenek. Hozzátette: a nevelőtestület személyes példája, elköteleződése a környezettudatosság mellett, követendő példa a fiatalok számára.

Környezetvédelmi programjaik között kiemelhető a fenntarthatósági témahét, a TESZEDD! program, a TreeDependent – Fákkal felelősen program (ennek keretében őshonos gyümölcsfákat ültetnek és gondoznak), de a tanulók közösségi szolgálat keretében tartják rendbe a szabadidős- és sportudvart, valamint a tervek szerint a tavasszal egy magas ágyást alakítanak majd ki az intézmény udvarán. A jövőben pedig a céljuk az Ökoiskola- és Örökös Ökoiskola cím elnyerése.

Megosztás