Rossz minőségű vízipipa dohányt állított elő

Vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy budapesti gazdasági társaság alkalmazottjaként egy esztergomi és egy budapesti ingatlanban olyan vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, melybe dohány helyett faforgács és fűrészpor került.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2020. év márciusától egy esztergomi és egy budapesti ingatlanban összesen közel 25.000 kg vízipipadohány gyártásában és értékesítésében vett részt, oly módon, hogy a dohány helyett faforgács, illetve fűrészpor került a késztermékekbe. Mivel a dohánygyártmányok a tartalmukat tekintve hamisítványok, így rossz minőségű termékeknek minősülnek. A vádlott a vízipipadohány gyártásához adóraktári engedéllyel nem rendelkezett, a termékek előállítása, tárolása és szállítása hatósági engedély nélkül történt, így az előállított vízipipadohány adózás alól elvontnak minősül. A dohánytermék után a gazdasági társaság nem fizette meg a jövedéki adót és az ÁFA-t, így összesen 818.289.005 Ft vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A vádlott a bűncselekmény elkövetése révén 885.500 Ft összeggel gazdagodott.

A Komárom- Esztergom Megyei főügyészség egyezséget kötött a bűnösségét beismerő vádlottal és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék hagyja jóvá az egyezséget, továbbá annak megfelelően a vádlottal szemben 1 év 6 hónap börtönbüntetést, 2 év közügyektől eltiltást szabjon ki, ezen túlmenően 885.500 Ft összegben rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Megosztás