Pénzmosás és közokirat-hamisítás miatt felelhetnek

Az Esztergomi Járásbíróság pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt ítélt el két szlovák állampolgárságú személyt. Az egyikük hamis személyi igazolvánnyal nyitott bankszámlát Esztergomban, a másik elkövető a csalásból származó és számlára érkezett pénzt vette fel.

A megállapított tényállás szerint a férfi vádlott egy hamisított szlovák személyi igazolvánnyal, magát az igazolványban feltüntetett személynek kiadva 2018. április 12-én bankszámlaszerződést kötött egy esztergomi bankfiókban. Ismeretlen személy 2018. május 2-át megelőzően egy cseh gazdasági társaságot megtévesztett, mivel valótlanul azt állította, hogy az általa képviselt olasz cég bankszámlaszáma megváltozott. Az ismeretlen személy e-mail üzenetben az esztergomi bankfiókban a vádlott által nyitott bankszámlaszámot adta meg a cseh cégnek, és azt kérte, hogy egy meghatározott áruszállítás ellenértékét az általa megjelölt új számlaszámra utalják.

A cseh cég 2018. május 2-án 11.897 eurót (3.646.706 forint) utalt el az esztergomi bankszámlaszámra abban a hitben, hogy az az olasz cég bankszámlája. Ezt követően a férfi vádlott az esztergomi bankszámlához tartozó bankkártyát átadta bűntársának, a nőnek, aki 2018. május 2-án és 3-án több részletben, összesen 1.000.000 forintot vett fel a számláról egy esztergomi ATM-nél.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján, az Esztergomi Járásbíróság a 2022. január 27. napján tartott tárgyaláson pénzmosás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet. Az Esztergomi Járásbíróság a férfit 1 év 10 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 600.000 forint pénzbüntetésre, a nőt 8 hónap – 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 1.000.000 forint vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A férfi vádlott ismeretlen helyen tartózkodik, a bíróság a távollétében hozott ítéletet. A nő védője fellebbezést jelentett be az ítélettel szemben, így az nem jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék