Tintasugaras nyomtatóval készített húszezressel fizettek

Három hónappal meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki több magyarországi boltban – köztük egy esztergomi zöldségesben is – húszezer forintos hamis bankjeggyel fizetett.

Két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. június 22. napján, 16 óra 20 perc körüli időben, – azt a látszatot keltve, hogy nem ismerik egymást – megjelentek egy esztergomi zöldségesüzletben, ahol mindketten vásároltak és a vásárlásuk ellenértékét hamis 20.000 forintos bankjegyekkel fizették meg. A bankjegyek hamis voltát a pénztáros könnyen felismerte, mivel tintasugaras, színes nyomtatóval készültek. A két férfi harmadik társa azzal segítette elő a bűncselekmény elkövetését, hogy gépjárművel őket a helyszínre szállította, a közelben megvárta, majd elszállította őket. Ez a férfi jelenleg letartóztatásban van.

A mostani gyanúsított (az egyik vásárló) letartóztatását 2021. július 30. napján rendelte el a bíróság, míg társa jelenleg is szökésben van.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a két férfi az ország különböző pontjain a bűncselekményeket azonos sorozatszámú, hamis bankjegyekkel, szervezetten követték el.

A Tatabányai Törvényszék, mint másodfokú bíróság, 2016. október 11. napján jogerős határozatával pénzhamisítás bűntette miatt többszörös visszaesőként 3 év fegyházbüntetésre ítélte a gyanúsítottat, mely szabadságvesztés büntetés utolsó napja 2020. április 25., vagyis a megalapozott gyanú szerint jelen bűncselekményt különös és többszörös visszaesőként követte el.

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. január 24. napján tartott ülésen, a bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt indult ügyben, 3 hónappal meghosszabbította az egyik gyanúsított letartóztatását. A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban részt vevő tanúkat, illetve a szökésben lévő társukat jogellenesen befolyásolná, tárgyi bizonyítékokat rejtene el vagy azokat megsemmisítené, ezzel a bizonyítást meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné, továbbá fennáll a bűnismétlés veszélye is. A végzés nem végleges, mivel a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció