Kategóriák: Hírek

Avar sírokat tártak fel Párkányban

Egy párkányi építkezés során vélhetően egy avar kori temetőre bukkantak. Többek között csatokat, tőrt és egy lovas sírt is feltártak – tudta meg a ma7.sk

Az Ardis Kft. üzletközpontot és parkolót épít a párkányi rendelőintézet mellett a Duna-parton. A tereprendezési munkálatok közepette a munkagépek egy régi temetőre bukkantak.

A ma7.sk megtudta azt is, hogy a régészek már elkezdték feltárni a sírokat, akik megállapították, hogy avar sírokról lehet szó, mert olyan leletek kerültek elő, amelyek erre a korra utalnak. Találtak különböző csatokat, eszközöket, egy tőrt és egy lovas sírt is feltártak. Sajnos, ez utóbbiban a csontok már összevissza voltak dobálva, ami sírrablók korábbi fosztogatására utal.

Gulyás József, a Visegrádi Szent György lovagrend párkányi priorja, aki hagyományőrzéssel is foglalkozik elmondta, hogy idős párkányiak emlékezete alapján ő az Istenhegyen gyanította a temető jelenlétét, de most bebizonyosodott, hogy lejjebb is vannak sírok. Régebben egyébként a közeli Ebeden tártak fel avar kori sírokat.

Borítókép/forrás: ma7.sk/Bokor Klára

Megosztás