Kategóriák: CsolnokDorogHírekTát

Elhunyt Fódi János karmester

Január 21-én, pénteken hajnalban elhunyt Fódi János, a méltán híres karmester, aki több mint ötven évig volt a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége.

Fódi János 1933-ban született a Veszprém megyei Tósokberéden. 1949-ben nyert felvételt a veszprémi gimnáziumba, ahol klarinéttal kezdte meg zenei tanulmányait. Később a zeneművészeti karvezetőképzőt és a zenetanárképzőt is elvégezte. A csolnoki zeneiskolában 1963-tól tanított, nyugdíjazásáig pedig az intézmény vezetője is volt. 1963-tól 2007-ig a Csolnoki Fúvószenekart vezényelte, mellette 1988-tól mintegy nyolc éven át a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekart is vezette. Fódi János 2015-ben vonult nyugdíjba.

A kemma.hu – egy interjú során – tavaly megírta, hogy Fódi János munkásságát számos díjjal is elismerték, többek között életművével 2002-ben kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, négy évvel később a Josef-Gungl-emlékérmet. 2006. december 18-án pedig átvehette a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is.

„Egykori karmesterünk, Fódi János már az égiek zenekarában vezényel. 1988-tól közel 8 éven át vezette fúvószenekarunkat, amiért a mai napig hálásak vagyunk. Őrizzük emlékét. Nyugodjon békében!” – így búcsúzott közösségi oldalán Fódi Jánostól a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar.

A Csolnoki Fúvószenekar pedig a következőt írta: „Kedves Közönségünk! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy karmesterünk, Fódi János (1933-2022) már az égben vezényel tovább. János bácsi több, mint ötven évig volt a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége, köszönjük az elmúlt évtizedek rengeteg élményét, tanítását Neked! Reméljük fentről figyelsz majd minket… Az Angyalok őrizzék álmodat!”

„Kedves Barátaink! Édesapám ma hajnalban feladva küzdelmét visszaadta lelkét Teremtőjének. Hálásak vagyunk érte, hogy édesanyánk hű és szerető férje, nekünk pedig a legkedvesebb, legodaadóbb édesapánk, gyermekeinknek jókedvű, huncutságra mindig kész nagypapája volt az utolsó pillanatig. Szeretete eztán odafentről kísér és óv bennünket. Míg élünk, szeretünk, drága Apukám!” – közölte a szomorú hírt Fódi János lánya, Kovácsné Fódi Krisztina karnagy, énektanár a közösségi oldalán.

Felhasznált források: kemma.hu / hidlap.hu / Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar / Csolnoki Fúvószenekar / Kovácsné Fódi Krisztina
Fotók: Facebook

Megosztás