Kategóriák: Hírek

Bányaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek

Az 1947. január 20-ai bányaszerencsétlenség 75. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartottak a sárisápi temető bányász sírjainál. A résztvevők mécseseket is gyújtottak.

Az eseményen Kollár Károly, Sárisáp polgármestere mondott beszédet, majd Orosz Róbert Sík Sándor versével emlékezett meg az áldozatokról, végül Rajk János plébános mondott imát az áldozatokért.

75 évvel ezelőtt, 1947. január 20-án szörnyű tragédia rázta meg Sárisáp és Annavölgy lakosságát, a X-es aknában dolgozó bányamunkások családjait. Harminchárman adták életüket a bánya Zsigmondy-mezőn lévő vágatában keletkezett tűzben, vagy menekülés közben a sűrű füstben. Többen köztük hősként, társaik kimentése után váltak a mélység áldozatává.

Az 1947. január 20-ai annavölgyi bányaszerencsétlenség áldozatait hat nappal később búcsúztatták el a településen. A temetés előtti éjjelen huszonöt centiméteres hó esett. A temetés napján katonai teherautók járták az utakat és gyúrták a havat. Annavölgyön még sosem volt ennyi ember, mint azon a napon. Az elhunytakat a kultúrotthonnál búcsúztatták. Itt helyezték el a virágokkal borított koporsókat. A katolikus liturgia szerinti szertartást a 2009-ben boldoggá avatott Meszlényi Zoltán püspök végezte, búcsúbeszédet mondtak a kormány, a pártok és a szakszervezetek vezetői.

Áldozatok:

Annavölgyiek: Abonyi János (45 éves) villanyszerelő, Farkas József (23) segédvájár, Horváth Ferenc (28) csillés, Izsó József (18) lakatos, Kiss György (49) vájár, Stetz János (25) segédvájár, Sultz Ferenc (38) vájár, Tábori János (48) vájár, Városi Ferenc (18) csillés.

Bajnaiak: Petrovics Gyula (18) csillés, Petrovics Sándor (19) csillés, Szalai István (21) csillés.

Dorogi: Schlesszer Bernát (21) segédvájár.

Epöli: Uzvölgyi Ferenc (40) segédvájár.

Sárisápiak: Gregor Gábor (33) vájár, Gula Imre (18) csillés, Gula Jakab (44) vájár, Gula László (18) csillés, Hajnik Károly (23) csillés, Hégli Károly (45) vájár, Honti József (49) elővájár, Izsó Sándor (17) csillés, Kreininger Márton (42) vájár, Kreitner Lajos (32) vájár, Mihalicska János (21) csillés), Motesiczki József (23) segédvájár, Poór Lajos( 32) csillés, Simon Lajos( (19) csillés, Turcsányi Mihály (36) vájár, Varga József (16) csillés, Varga Sándor (27) vájár, Wandrovecz Ferenc (16) csillés.

Felhasznált források: sarisap.hu / Sárisáp Facebook oldala / kemma.hu
Fotók: Sárisáp Facebook oldala