Kategóriák: HírekKék hírek

A kiberbűnözésre hívják fel a figyelmet a rendőrök

A kiberbűnőzök visszautasíthatatlannak tűnő befektetések, pénzügyi kiskapuk lehetőségével kecsegtetve vagy nem várt nyeremény meséjével vertek át és károsítottak meg embereket.

A módszerek változatosak, de a csalások közös jellemzője mindig valamiféle mézesmadzag. Jellemző, hogy az elkövetők különböző online hirdetési felületeken osztanak meg rendkívüli hozamokat ígérő befektetési lehetőségeket – jellemzően híres magyar közéleti személyiségek arcképét ábrázolva, amivel igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy ezek a személyek is befektettek a kihagyhatatlan ajánlatba. Előfordulhat, hogy a csalók e-mailben vagy telefonon maguk keresik fel a potenciális áldozatokat és egy rendkívüli nyereményről értesítik őket.

Ha a csalóknak sikerül elaltatni a kiszemelt személy elővigyázatosságát, kezdeti befektetésként vagy a nyeremény feltételként különböző összegű tranzakciók, utalások végrehajtására bírják rá őket, amit természetesen az áldozatok nem látnak többé viszont.

A következő néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy Ön is sértetté váljon:

  • Ha befektetési lehetőségre hívják fel a figyelmét asz interneten, mindig ellenőrizze a hirdetések nyelvezetét, hiszen az sokszor helytelen magyar kifejezésekkel tűzdelt, automatikus fordítóprogrammal generált sablon szöveg.
  • A befektetés előtt először mindenképpen internetes keresésekkel tájékozódjon az adott szolgáltatás válóságtartalmáról.
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, akkor érdemes gyanúval kezelni!
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre illetve teszik közzé.
  • A közéleti szereplők, ismert személyek általában nem reklámoznak befektetési formákat.
  • A befektetések során ne adják meg személyes adataikat az interneten, ne küldjenek illetéktelen személyeknek okmánymásolatokat, illetve ne adjanak távoli hozzáférést számítógépükhöz!
  • Ha telefonon keresik fel, minden esetben kezelje fenntartással az ismeretlen hívásokat!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.

Gondoljon bele! Ha egy vadidegen odalépne önhöz az utcán, hogy nyert 10 millió forintot, elhinné? Ha egy ismeretlen személy az utcán a PIN kódját, bankkártya adatait kérné, megadná?

Ha élőben nem hiszi el, online se dőlj be! Ne hagyja, hogy az internetes csalók átverjék!

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság