Hamis pénzzel fizettek

Elrendelték az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki segítette társait abban, hogy egy esztergomi zöldségesben hamis pénzzel történő fizetés után elmeneküljenek a helyszínről.

Két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2021. június 22. napján, 16 óra 20 perc körüli időben, – azt a látszatot keltve, hogy nem ismerik egymást – megjelentek egy esztergomi zöldségesüzletben, ahol mindketten vásároltak és a vásárlásuk ellenértékét hamis 20.000 forintos bankjegyekkel fizették meg. A bankjegyek hamis volta könnyen felismerhető volt, mivel tintasugaras, színes nyomtatóval készült másolatok voltak. A bankjegyet átvevő pénztáros a 2 férfi távozása után a bankjegyek hamis voltát rögtön felismerte. A most letartóztatott gyanúsított – aki tudomással bírt arról, hogy társai hamis pénzzel fizettek – azzal segítette elő a bűncselekmény elkövetését, hogy a 2 férfit a gépjárművel a helyszínre szállította, majd a vásárlás ideje alatt a közelben várta őket. A bűncselekmény elkövetését követően az elkövetők beszálltak az említett gépjárműbe, és a helyszínről mindhárman a gépkocsival távoztak.

A két vásárló férfi közül az egyik korábban elfogásra került és letartóztatását 2021. július 30. napján elrendelte a bíróság. A másik férfi jelenleg is szökésben van.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a két férfi az ország különböző pontjain a bűncselekményeket azonos sorozatszámú, hamis bankjegyekkel, szervezetten követték el, melyhez több bűncselekmény esetében a gyanúsított is segítséget nyújtott.

Cselekménye bűnsegédként elkövetett pénzhamisítás bűntette megállapítására alkalmas, a büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, ezért a letartóztatás általános feltétele megállapítható.

A gyanúsítottat 2021. október 28-án fogták el Németországban.

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. január 14. napján tartott ülésen, a bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt indult ügyben, 1 hónapra elrendelte az egyik gyanúsított letartóztatását. A végzés nem végleges, mivel a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban részt vevő tanúkat, illetve a szökésben lévő társukat jogellenesen befolyásolná, tárgyi bizonyítékokat rejtene el vagy azokat megsemmisítené, ezzel a bizonyítást meghiúsítaná, vagy veszélyeztetné. A gyanúsított korábban 5 alkalommal volt büntetve, ezért esetében fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció (Koszticsák Szilárd / MTI)