Kategóriák: Hírek

Gulyás: lerövidül a karantén ideje

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét – jelentette be Gulyás Gergely a január 13-ai Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Elmondta, hogy az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

A miniszter a védettségi igazolványokkal kapcsolatban azt mondta, hogy február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány. Ezért a kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen. Kiemelte: az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá. Gulyás Gergely megjegyezte, hogy a koronavíruson „átesettség” fogalma az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is rendelkezésre áll közel 9,3 millió adag oltás. 135 ezer oltást adtak be a mostani januári oltási akciónapokon, ezért ezt februárban is meg fogják ismételni – tette hozzá. A magyar társadalom 64 százaléka oltott, ez a régióban jó adat, Európai szinten az utolsó harmad első felében vagyunk. A miniszter egy kérdésre elmondta azt is, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció révén bárki kaphat, és az erről szóló rendelet még a héten meg fog jelenni.

Gulyás Gergely a kormányinfón megjegyezte, hogy üdvözli azt, hogy az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást egy időben tartják meg, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak. A tárcavezető kifejtette: a magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés ebben a kérdésben. A miniszter köszönetet mondott a Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását, amit – emlékeztetett – az Országgyűlés valamennyi pártja, képviselője támogatott. Gulyás Gergely hangsúlyozta: fontos kérdésekről van szó, a választásnak és a népszavazásnak is óriási tétje van. Indokolt megtiltani a szexuális propagandát az iskolákban és a reklámokban a kiskorúak előtt, a gyermekek nevelésének joga a szülőké – közölte. Hozzátette: azt kérik mindenkitől, hogy ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is mondja el a véleményét.

Gulyás Gergely a gazdasági növekedéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az 2021-ben 6,5-7 % között lehetett, ami a rendszerváltoztatás óta soha nem látott gazdasági teljesítmény. A tárcavezető kiemelte: a tavalyi gazdasági adatok biztatók, a novemberi-decemberi számok a vártnál jobbak. A jó gazdasági növekedés különösen nagy teljesítmény annak fényében, hogy egy számtalan nehézséggel teli évben sikerült elérni – mutatott rá. Hozzátette: az autóipar jobban is teljesíthetett volna, ha nem lett volna globális chiphiány, vagyis az autóiparban rejlő növekedési potenciál nélkül érték el ezt a növekedést. A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról pedig azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Kiemelte, hogy a kormány azért nem az áfacsökkentés mellett döntött, mert akkor jóval kisebb árcsökkentés érvényesült volna a fontos termékek esetében.

Felhasznált források: MTI/origo.hu
Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás