Kategóriák: HírekSport

Ők az év legjobb sportolói

Az MTI sportszerkesztőségének felkeresésére a hazai szövetségek idén is eldönthették, hogy a sportágukban kiket tartanak az év legjobbjainak. Idén 56 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A legjobbnak tartott sportolók között ott van Pónya Sára, Gál Lili, Pétervári-Molnár Bendegúz és Manhertz Krisztián is.

Idén a pilismaróti Pónya Sárát harmadik alkalommal választotta ki sílövészet kategóriában a Magyar Síszövetség. A szintén pilismaróti származású Pétervári-Molnár Bendegúzt a Magyar Evezős Szövetség második alkalommal találta az egyik legjobbnak. Az esztergomi Gál Lilit a Magyar Motorsport Szövetség második alkalommal jelölte ki. A pilisvörösvári Manhertz Krisztiánt pedig a Magyar Vízilabda Szövetség első alkalommal találta a legjobbnak.

Az MTI megkeresésére a sportszövetségek 1964 óta dönthetik el, hogy a sportágukban kik az év legjobbjai. A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.

Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 18. elsőségével, míg a tokiói olimpián ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor és a birkózó Sastin Marianna 11. alkalommal, az asztaliteniszező Póta Georgina és a curlinges Szekeres Ildikó tizedszer, a szintén vitorlázó Érdi Mária, a súlyemelő Nagy Péter és a teniszező Fucsovics Márton egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak. A tokiói aranyérmesek közül Kopasz Bálint, Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron és Csipes Tamara végzett az élen sportágában.

Érdekesség, hogy a sportlövőknél a nők között a paralimpián bronzérmes Dávid Krisztina érdemelte ki az év legjobbja címet. Labdarúgásban a Dunaszerdahely játékosa, Schäfer András kapta az elismerést.

A legeredményesebb hazai klubok közül az MTK nyolc, a Vasas hét, a Budapesti Honvéd hat, az Újpest és a Haladás pedig négy-négy elsőséget mondhat magáénak.

A sportszövetségek által kiválasztott legjobb sportolók névsora ide kattintva érhető el!

Forrás: nemzetisport.hu / MTI
Borítókép: Pónya Sára (Biathlon Fans Hungary)