Kategóriák: DorogHírek

Dr. Kulcsár Sándor éjféli szentmisét celebrált Dorogon

December 24-én, éjfél előtt zenés áhítattal kezdődött a szentmise a dorogi Szent József-plébániatemplomban. Dr. Kulcsár Sándor plébániai kormányzó a liturgián Jézus születéséről és az Istennel való kapcsolatunkról beszélt.

Az atya elmondta, hogy azokban a napokban mikor Jézus született Augustus császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Ekkor Szíria római helytartója Cirénius volt, így a népszámlálást ott ő hajtotta végre. József és Mária is elmentek a népszámlálásra, a júdeai Betlehembe. Amíg ott tartózkodtak Mária világra hozta első szülött fiát, egy istállóban pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson, még a rokonai sem fogadták be őket. A környéken pásztorok tanyáztak, kint a szabad ég alatt, és éjnek idején őrizték nyájukat. Egyszerre csak ott állt előttük az Úr angyala, és beragyogta őket az Úr dicsősége. Nagyon megijedtek. De az angyal így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek. Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában. Ez lesz a jel: Találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket.” Hirtelen mennyei seregek sokasága vette körül az angyalt, és dicsőítette az Istent ezekkel a szavakkal: „Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakarat embereinek!” Mihelyt az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: „Menjünk el Betlehembe, hadd lássuk a valóra vált beszédet, amit az Úr tudtunkra adott!” Gyorsan útra keltek, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket. Miután látták, az ezen gyermekről nekik mondottak alapján ismerték fel. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok beszédén. Mária meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette. A pásztorok hazatértek, dicsőítették és magasztalták az Istent mindenért, amit csak hallottak, és úgy láttak, ahogy tudtul adták nekik.

Dr. Kulcsár Sándor kiemelte, hogy nem véletlen, hogy Isten fia ebbe a gyengeségbe, törékenységbe jött el, hogy velünk legyen. Isten mindig akkor jön el hozzánk, amikor szükségünk van rá. Isten nem akar megváltoztatni minket, elhozza a jót és értünk könyörög. Az atya hozzátette, hogy a keleti gondolkodásmódban a szónak más jelentése van. Számunkra a szó információt jelent, azonban keleten a szó a kapcsolatról szól. „Ne féljünk Istentől, hiszen ő kapcsolatot akar teremteni velünk és ez a kapcsolat az életünket teljesen megváltoztatja. Ez az éjszaka nagyon jó arra, hogy Isten kapcsolatba lépjen velünk és megbocsásson nekünk” – jegyezte meg a plébános.